Per aspera ad astra

Alexandra este absolventă a Universității București, Facultatea de Științe Politice. Pe parcursul studiilor a beneficiat de o bursă Erasmus la Universita degli Studi di Roma La Sapienza, deține un Master în Management Intercultural la Catedra UNESCO din București și este doctor în Filosofie Politică al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.


Alexandra este titular de cursuri la Universitatea Dunărea de Jos unde predă filosofie politică și studii europene, având o bogată experiență atât în administrația publică cât și în mediul privat. Este traducător pe trei limbi străine (italiană, franceză, engleză) și consultant în domeniul redactării de proiecte cu finanțare europeană și privată. Este antreprenor social, fiind membru fondator al Rotaract Galați - Dunărea de Jos (2007), membru al Kiwanis Smile Galați (2014) și voluntar al proiectului Coder Dojo (2017)  - cursuri gratuite de informatică pentru copii - fiind pasionată de științele educației și comunitatea locală din Galați. • PROIECTUL 2 AL PACT PENTRU GALAȚI - ORAȘUL CU CHEF DE MUNCĂ

  Foarte multe dintre meseriile și profesiile de acum 40 de ani deja au dispărut datorită automatizării și robotizării. Peste 70% din meseriile actuale vor dispărea în următorii 20 de ani. Economia gălățeană trebuie revigorată cu ajutorul unor proiecte realizate în parteneriat cu unitățile de învățământ teoretic și profesional. Unele dintre liceele profesionale s-au închis, altele se află în suferință:

  • Liceul Metalurgic
  • Liceul Traian
  • Liceul de Marină
  • Liceul Energetic
  • Liceul CFR
  • Liceul Auto
  • Liceele de Industrie Alimentară
  Liceele teoretice gălățene fac performanță, dar și învățământul profesional trebuie reconectat la piața muncii. Autoritățile locale au datoria de a facilita parteneriate educaționale între unitățile industriale private din Galați și instituțiile de învățământ. Au datoria de a oferi facilități celor care colaborează cu acestea. La Sibiu, compania Continental a dotat un laborator de încercări al unui liceu și angajează în mod curent absolvenții acestuia. În urma acestui proiect, un tânăr elev care lucra la acest laborator a inventat ochelarii pentru persoane nevăzătoare, o invenție recunoscută la nivel internațional și preluată de mari firme.
  Dar acest lucru trebuie sa fie precedat de o analiză atentă a pieței muncii de azi de la noi din oraș. Ce expertiză avem? În ce domenii suntem competitivi? În ce domenii putem deveni competitivi? Cum facem astfel încât absolvenții liceelor teoretice și ai universităților să nu mai plece din oraș? Care sunt salariile practicate pentru aceleași calificări, prin comparație cu alte orașe sau alte țări?
  Este necesară înființarea urgentă a unui think-tank pentru revigorarea economică a municipiului, think-tank care sa dețină expertiza necesară și să acționeze rapid.
  • Încheierea de parteneriate între liceele profesionale și diversele unități de producție din municipiul Galați. Prin intermediul acestora, firmele gălățene vor avea oportunitatea de a deschide, în licee, mici ateliere sau laboratoare în care elevii vor putea lucra, experimenta, învăța în mod practic. După finalizarea studiilor, elevii interesați își vor putea găsi un loc de muncă în cadrul acestor firme, ambele părți beneficiind de pe urma acestui parteneriat.
  • Utilizarea fondurilor europene destinate dezvoltării resurselor umane pentru a organiza cursuri de formare în domeniul tehnologiei informației pentru toți elevii interesați, astfel încât aceștia să finalizeze studiile având la dispoziție un instrument indispensabil pe actuala piață a muncii: computerul.

 • Aveți dreptate, domnule Păvălașcu! Vom ține cont de asta. Mulțumim!

 • SALVAȚI PALATUL SIMION GHEORGHIU

  PACT pentru Galați este o platformă civică și politică a comunităților locale din țară și din diaspora. Am inițiat această petiție online pentru salvarea unei clădiri emblematice, uitată de autorități. 

  Obiectivul nostru este de 3.000 de semnături online pe care, dacă reușim să le strângem, ne propunem să le concretizăm într-o Hotărâre de Consiliu Local.

  SEMNEAZĂ!

  OBIECTIV: 1,333 semnăturis
  Adaugă SEMNĂTURI

 • PACT pentru Galați ia poziție în Consiliul Local Galați cu privire la o problemă ignorată de autorități

  COMUNICAT DE PRESĂ

  Joi, 29.08.2019, PACT pentru Galați a organizat prima conferință de presă în cadrul căreia a prezentat următoarele proiecte civice și politice:

  • Depunerea oficială în data de 28.08.2019 la Consiliul Local Galați a unui Proiect de Hotărâre de Consiliu Local cu privire la clădirea actualului „Centru Multifuncțional de Servicii Sociale Galați”. Clădirea în care funcționează actualul „Centru Multifuncțional de Servicii Sociale Galați” a fost construită din bani privați - prin finanțarea unui mare comerciant român. Mai multe detalii aici: https://www.galati.wiki/dimitrie-frigator/.  Am realizat o documentare arhivistică și am identificat testamentul lui Dimitrie Ioan Frigator, în cadrul căruia acesta solicită în mod explicit ca, după moartea sa, să fie amplasată o plachetă din marmură cu textul „Azilul de bătrâni construit de Dimitrie Ioan Frigator, din bani și cu cheltuiala sa.” Juriștii PACT pentru Galați au redactat și corpul acestui proiect. Am propus modificarea denumirii în „Centrul Multifuncțional de servicii sociale Dimitrie Ioan Frigator Galați" și amplasarea plachetei, conform dorinței testamentare ignorată până acum de autorități. Proiectul de Hotărâre de Consiliu Local este disponibil și aici: https://d3n8a8pro7vhmx.cloudfront.net/…/or…/proiect_HCL.pdf…
  • Continuarea campaniei pentru salvarea Palatului Simion Gheorghiu. A fost depusă la Primăria Galați petiția semnată de peste 1100 de cetățeni cu domiciliul în Galați alături de cererea de informare în baza legii 544. PACT pentru Galați pregătește textul primei inițiative cetățenești lansate la nivel local pentru salvarea monumentului istoric uitat de autorități. Petiția poate fi, în continuare, semnată la https://www.pactpentrugalati.ro/salvati-palatul-simion-gheorghiu
  • Crearea unui traseu pietonal turistic și istoric care să promoveze identitatea locală și să contribuie la regăsirea ethosului local prin amplasarea a 30 de plăci informative cod QR pe clădiri semnificative din municipiul Galați. https://www.pactpentrugalati.ro/qr-code
  • Organizarea, la finele acestui an, a unui amplu eveniment de strategizare urbană de tip hackathon pentru identificarea de soluții acționabile pentru cele mai stringente probleme ale Galațiului de către experți în domenii diverse provenind atât din Galați, cât și din diaspora gălățeană din întreaga lume. http://galathon.ro/
  • Prezentarea direcțiilor de acțiune civice și politice, precum și a structurii organizaționale a PACT pentru Galați: 
   • PACT pentru Galați este o platformă civică și politică a gălățenilor pentru recâștigarea mobilității urbane, regăsirea ethosului local și reconectarea orașului nostru la Dunăre.
   • PACT pentru Galați este o platformă cu orientare politică de dreapta, clasic liberală.
   • Conducerea PACT pentru Galați va fi formată dintr-un Comitet compus din 7 persoane, organizat pe arii funcționale.
   • PACT pentru Galați este o platformă ce implementează democrația la nivel intern, conform principiului "Un membru = un vot".
   • PACT pentru Galați este prima platformă politică ce își prezintă veniturile și cheltuielile în mod transparent: www.pactpentrugalati.ro/cheltuieli / www.pactpentrugalati.ro/venituri 
   • PACT pentru Galați este prima platformă politică ce promovează, în primul rând, interesul local și acționează, în acest sens, fără subordonare centrală.

  PACT pentru Galați este platforma de implicare civică și politică a gălățenilor pentru recâștigarea mobilității urbane, regăsirea ethosului local și reconectarea orașului nostru la Dunăre. Misiunea platformei noastre la nivel local este ca, prin dezvoltarea de politici locale, să ne poziționăm printre primele comunități ca nivel general de dezvoltare din România, pe parcursul acestei generații.

  Textul acestui comunicat poate fi descărcat în format Word aici 

   


 • STOP Defrișării urbane la Galați !

  În ultimii trei ani, Primăria, prin Gospodărire Urbană S.R.L., a masacrat sute, poate chiar mii de copaci (situația reală nu o știe nimeni) din Galați, inclusiv pe Faleză și în parcuri.

  Cum stau lucrurile, de fapt?

  Gospodărire Urbană S.R.L. este o companie de stat după model învechit care lucrează cu angajați dependenți de lucrările comandate de Primărie. Gospodărire Urbană taie copacii și trimite factura către Primăria Galați, care o plătește. Cu alte cuvinte, Gospodărire Urbană trebuie să taie în continuare copaci pentru a face bani.

  Acest sistem este anapoda și trebuie STOPAT.

  Ce cerem?

  1. Interzicerea imediată, prin Hotărâre de Consiliu Local, a tăierii de arbori, în Galați.

  2. Lansarea urgentă a unui proces de consultare publică pe modelul audierilor publice, care să includă organizațiile non-guvernamentale de mediu, organizațiile de părinți și asociațiile de proprietari, precum și orice cetățean interesat, pentru a aduna opiniile gălățenilor cu privire la problema arborilor din Galați și elaborarea, în urma acestor consultări, a unei proceduri transparente cu privire la managementul arborilor în zona urbană.

  3. Cerem ca Primăria Galați să numească facilitator al acestei consultări publice o organizație non-guvernamentală nepartizană, din afara județului Galați, cu experiență în domeniul protejării spațiilor verzi și în organizarea de consultări publice, care nu a beneficiat de fonduri de la bugetul de stat sau de la bugetul local și căreia să i se pună la dispoziție resursele necesare pentru organizarea acestei consultări.

  4. Redactarea, în urma acestei consultări, a unui memorandum pentru spațiul verde pe care să îl semneze toate forțele politice din Galați și pe care Primăria Galați să îl implementeze imediat.

  Cum facem?

  După ce strângem semnăturile, depunem petiția la registratura Consiliului Local și nu ne lăsăm până ce subiectul nu este luat în discuție.

  STOP MASACRULUI DE COPACI!

   

  OBIECTIV: 394 semnaturis
  Adaugă SEMNATURI

 • ACADEMIA DE LIDERI training PENTRU GALAȚI marca PACT

  Ce este ACADEMIA?

  • „ACADEMIA DE LIDERI” organizată de PACT pentru Galați este o școală civică și politică pentru cetățenii din Galați care doresc să producă o schimbare în orașul nostru.
  • Academia oferă instrumentele necesare pentru implicarea civică și politică, organizarea de proiecte civice și politice și desfășurarea unei campanii politice alături de PACT pentru Galați.
  • Seminariile sunt împărțite pe 8 ateliere tematice. Acestea sunt deschise și gratuite pentru toți membrii PACT pentru Galați.
  • Pentru persoanele care nu sunt membri PACT pentru Galați, costul de participare este de 500 Lei / participant / atelier.
  • Tematicile de curs sunt următoarele:

  POLITIKON

  Participanții discută despre concepte de bază ale politicii moderne, cum ar fi conceptul de stat, statalitate, drepturi, libertate, proprietate, individ și comunitate, precum și despre curentele politice cunoscute, precum socialism, liberalism, conservatorism sau libertarianism și evoluția pe care au avut-o acestea în istorie, în lume și în România.


  IM-PACT LEADER I

  Participanții înțeleg care este filosofia PACT pentru Galați și de ce suntem o platformă civică și politică a gălățenilor. Participanților le este prezentată metoda PACT pentru Galați și modul în care acționăm la nivel local. La finalul training-ului, participanții vor deține cunoștințele și atitudinea critică necesare pentru a analiza comunitatea din care fac parte, pentru a identifica problemele cu care aceasta se confruntă și vor cunoaște care sunt resursele de care dispun pentru a adresa acele nevoi.


  IM-PACT LEADER II

  Participanții vor discuta și dezbate problemele cu care se confruntă lumea, Europa, România, regiunea și comunitatea din care fac parte. Training-ul propune o bază pe care aceștia pot construi capacitatea motivare a altora de a produce o schimbare în comunitatea lor de jos în sus. Obiectivul training-ului este de a aduce la lumină setul de comportamente și atitudini necesare pentru ca participanții să-și servească într-un mod eficient semenii și comunitatea lor.


  BRAND ME

  Participanții câștigă cunoștințele și competențele necesare pentru a scrie și susține un discurs, precum și pentru derularea unui proces de vânzare (convingere) politică în diverse contexte: om la om, la televizor, etc. Sunt discutate, de asemenea, subiecte precum „marca personală”, construirea imaginii, social media, reputația.


  GENERAȚII

  Participanții vor dezvolta, cu ajutorul instrumentelor livrate, o viziune locală asupra comunității lor, vor construi un set de măsuri concrete pe care le vor propune cetățenilor și vor utiliza pentru prima dată planificarea strategică.


  AGORA

  În cadrul trainingului sunt discutate modalitățile prin care pactiștii definesc, redactează, planifică și implementează proiecte în comunitatea lor. Sunt utilizate metode avansate de planificare și management, sunt predate sisteme de management al oamenilor, echipei, proceselor, etc. și sunt livrate o serie de fișe de proiect prefabricate pe care participanții le pot adapta la nevoile proprii.


  SAMURAI

  Pactiștii devin experți în administrarea și dezvoltarea unei organizații politice și cunosc tehnicile necesare de HR, marketing, fundraising, social media, logistică și IT pentru ca grupul din care fac parte să crească și să facă performanță la alegeri. Pactiștii învață cum se derulează o campanie electorală la nivel local, pentru toate tipurile de alegeri.


  TRANSFER

  Modulul de transfer certifică absolvirea, de către grup, a „Academiei de lideri PACT pentru Galați” și, totodată, are rolul de a asigura că membrii grupului dețin o înțelegere unitară a noțiunilor obținute iar acestea sunt utilizate eficient. Cu ajutorul „TRANSFER”, pactiștii dețin capacitatea de a transmite către colegi toate cunoștințele dobândite, de a susține prezentări și de a coordona un proces de coaching și mentoring față de ceilalți.


   

  CÂND
  March 07, 2020 at 9am
  UNDE
  Sediul PACT pentru Galați
  Str Domneasca Nr 27
  Galati, GL 800008
  Romania
  Hartă Google și instrucțiuni de orientare
  €100.00 EUR · rezervare

 • ACADEMIA DE LIDERI training PENTRU GALAȚI marca PACT

  Ce este ACADEMIA?

  • „ACADEMIA DE LIDERI” organizată de PACT pentru Galați este o școală civică și politică pentru cetățenii din Galați care doresc să producă o schimbare în orașul nostru.
  • Academia oferă instrumentele necesare pentru implicarea civică și politică, organizarea de proiecte civice și politice și desfășurarea unei campanii politice alături de PACT pentru Galați.
  • Seminariile sunt împărțite pe 8 ateliere tematice. Acestea sunt deschise și gratuite pentru toți membrii PACT pentru Galați.
  • Pentru persoanele care nu sunt membri PACT pentru Galați, costul de participare este de 500 Lei / participant / atelier.
  • Tematicile de curs sunt următoarele:

  POLITIKON

  Participanții discută despre concepte de bază ale politicii moderne, cum ar fi conceptul de stat, statalitate, drepturi, libertate, proprietate, individ și comunitate, precum și despre curentele politice cunoscute, precum socialism, liberalism, conservatorism sau libertarianism și evoluția pe care au avut-o acestea în istorie, în lume și în România.


  IM-PACT LEADER I

  Participanții înțeleg care este filosofia PACT pentru Galați și de ce suntem o platformă civică și politică a gălățenilor. Participanților le este prezentată metoda PACT pentru Galați și modul în care acționăm la nivel local. La finalul training-ului, participanții vor deține cunoștințele și atitudinea critică necesare pentru a analiza comunitatea din care fac parte, pentru a identifica problemele cu care aceasta se confruntă și vor cunoaște care sunt resursele de care dispun pentru a adresa acele nevoi.


  IM-PACT LEADER II

  Participanții vor discuta și dezbate problemele cu care se confruntă lumea, Europa, România, regiunea și comunitatea din care fac parte. Training-ul propune o bază pe care aceștia pot construi capacitatea motivare a altora de a produce o schimbare în comunitatea lor de jos în sus. Obiectivul training-ului este de a aduce la lumină setul de comportamente și atitudini necesare pentru ca participanții să-și servească într-un mod eficient semenii și comunitatea lor.


  BRAND ME

  Participanții câștigă cunoștințele și competențele necesare pentru a scrie și susține un discurs, precum și pentru derularea unui proces de vânzare (convingere) politică în diverse contexte: om la om, la televizor, etc. Sunt discutate, de asemenea, subiecte precum „marca personală”, construirea imaginii, social media, reputația.


  GENERAȚII

  Participanții vor dezvolta, cu ajutorul instrumentelor livrate, o viziune locală asupra comunității lor, vor construi un set de măsuri concrete pe care le vor propune cetățenilor și vor utiliza pentru prima dată planificarea strategică.


  AGORA

  În cadrul trainingului sunt discutate modalitățile prin care pactiștii definesc, redactează, planifică și implementează proiecte în comunitatea lor. Sunt utilizate metode avansate de planificare și management, sunt predate sisteme de management al oamenilor, echipei, proceselor, etc. și sunt livrate o serie de fișe de proiect prefabricate pe care participanții le pot adapta la nevoile proprii.


  SAMURAI

  Pactiștii devin experți în administrarea și dezvoltarea unei organizații politice și cunosc tehnicile necesare de HR, marketing, fundraising, social media, logistică și IT pentru ca grupul din care fac parte să crească și să facă performanță la alegeri. Pactiștii învață cum se derulează o campanie electorală la nivel local, pentru toate tipurile de alegeri.


  TRANSFER

  Modulul de transfer certifică absolvirea, de către grup, a „Academiei de lideri PACT pentru Galați” și, totodată, are rolul de a asigura că membrii grupului dețin o înțelegere unitară a noțiunilor obținute iar acestea sunt utilizate eficient. Cu ajutorul „TRANSFER”, pactiștii dețin capacitatea de a transmite către colegi toate cunoștințele dobândite, de a susține prezentări și de a coordona un proces de coaching și mentoring față de ceilalți.


   

  CÂND
  February 29, 2020 at 9am
  UNDE
  Sediul PACT pentru Galați
  Str Domneasca Nr 27
  Galati, GL 800008
  Romania
  Hartă Google și instrucțiuni de orientare
  €100.00 EUR · rezervare

Lector Universitar, antreprenor civic, consultant, traducător, mamă, om liber.
Donator din partea Alexandra Lucia Teodorescu: