Amenajarea de cantine în toate școlile și grădinițele din Galați

Am introdus în Consiliul Local propunerea de includere a unei strategii de construcție sau amenajare de cantine afiliate unităților școlare din Municipiul Galati în „Strategia de dezvoltare teritorială zonală periurbană/ metropolitană şi Detaliere Plan de Acţiune, Programe şi Proiecte teritoriale şi Indicatori de monitorizare privind Zona Urbană Funcţională a municipiului Galaţi”.

Cantine.jpg

 

Data inițierii

Am susținut proiectul sub formă de amendament depus la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 28 martie 2022, având numărul de înregistrare 64686.


Statusul proiectului

Amendamentul a fost supus la vot și respins de Primarul Pucheanu și de majoritatea PSD din Consiliul Local al Municipiului Galați.

Pașii următori: introducerea unui proiect de hotărâre de Consiliu Local de sine stătător, presiune publică, implementarea proiectului în anul 2024, după obținerea majorității în Consiliul Local al Municipiului Galați. 


Descrierea proiectului

Educaţia minţii începe cu trupul. Numeroase studii ştiinţifice au arătat că starea generală a corpului, un nivel corespunzător de hrană şi de somn duc la o creştere exponenţială a performanțelor în învăţare. Expertul finlandez Ari Pokka susţinea chiar că, dacă ar fi să aleagă un singur factor pe care să îl considere de maximă importanţă pentru reuşita sistemului finlandez, acela ar fi masa oferită la şcoală elevilor (Pokka, 2022; Damasio, 2021; Bontas, 2019 etc). Studiul COSI privind sănătatea copiilor a relevat o prevalență a supraponderalității în rândul copiilor de școală primară de 16,6% și a obezității de 13,9% (3,7% dintre copii aveau obezitate severă). Doar 7,1% dintre școlile din orașele mari și 2,6% din mediul rural au cantine școlare, iar aproape jumătate dintre școli oferă acces gratuit la fructe. (https://insp.gov.ro/download/cnepss/stare-de-sanatate/rapoarte_si_studii_despre_starea_de_sanatate/sanatatea_copiilor/rapoarte-nationale/COSI-2019-raport-final.pdf).

Deşi în România nu a fost studiată sistematic relaţia dintre performanţele în învăţare şi calitatea hrănirii, ştim din studiile realizate în alte state (vezi, de exemplu, situaţia din Franţa) că există o relaţie pozitivă între hrănirea corectă şi performanţele şcolare şi, de asemenea, între frecventarea cantinelor şcolare şi prevenţia obezităţii. (https://www.aprifel.com/fr/article-revue-equation-nutrition/apports-alimentaires-cantines-scolaire-prevention-obesite-enfant/)

În ultimii ani, tendinţa de creştere a obezităţii în rândul elevilor este o una bine dovedită, iar acest lucru are mai multe cauze. Una dintre ele este lipsa unei educaţii pentru o alimentaţie sănătoasă în familie şi tendinţa de a se hrăni nesănătos prin achiziţionarea unor produse nerecomandate, dar uşor accesibile în vecinătatea spaţiilor şcolare (energizante, băuturi foarte bogate în zahăr, alimente bogate în carbohidraţi şi grăsimi etc). https://www.mediafax.ro/social/ziua-mondiala-a-obezitatii-unul-din-4-copii-si-50-din-adultii-din-romania-sunt-supraponderali-sau-obezi-19943463

Ţinând cont de argumentele prezentate mai sus, afirmăm că este crucial ca administraţia locală să includă în «Strategia de dezvoltare teritorială zonală periurbană/ metropolitană şi Detaliere Plan de Acţiune, Programe şi Proiecte teritoriale şi Indicatori de monitorizare privind Zona Urbană Funcţională a municipiului Galaţi» obiectivul de a construi câte o cantină afliliată fiecărei unităţi şcolare (gimnaziale și liceale) în anii următori, întrucât asigurarea unei alimentaţii sănătoase este un factor fundamental în asigurarea performanţelor şcolare şi în construcţia stării de bine atât de necesare în interiorul unităţilor şcolare. Susţinerea în cadrul strategiei a acestui obiectiv ar asigura administraţiei gălăţene vizibilitate naţională şi statutul de promotor de bune practici. De asemenea, ar contribui la îmbunătăţirea a numeroşi parametri legaţi de practica educaţională întrucât putem previziona reducerea abandonului şcolar (în special în cazul unităţilor de mare risc), ar spori coeziunea instituţională şi socială şi cel mai probabil, pe termen lung, ar duce şi la creşterea atractivităţii locuirii la nivelul municipiului Galaţi. Datoria politică, dar în primul rând morală, a oricărei administraţii este aceea de a proteja în mod deosebit tinerii şi educaţia întrucât acestea reprezintă o investiţie sigură în capitalul uman şi cheia unei creşteri economice şi a unei dezvoltări comunitare sănătoase. 


Textul integral al amendamentului poate fi consultat aici.

Avem nevoie și de susținerea ta!

Noi suntem pactiștii și aici găsiți proiectele noastre. Noi, ne-am propus să aducem înapoi cheful de a locui aici, la Galați. Dar nu vom face acest lucru doar noi. Avem nevoie și de dumneavoastră, de voi, pentru a reuși nu numai să implementăm proiectele noastre civice, ci și să le ducem în Consiliul Local, în Consiliul Județean și să propunem și altele. Pentru aceasta, vom avea o listă de nominalizări, la alegerile locale. Iar această listă trebuie susținută la vot. Avem nevoie de susținerea voastră. Haideți în echipă! Înscrie-te pe lista de susținători PACT pentru Galați. Alege să susții echipa PACT pentru Galați, la alegerile locale, pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.


 


Se afișează 1 răspuns

Te rugăm să verifici căsuța de e-mail pentru instrucțiuni cu privire la activarea contului.