Festival anual de film

Marile orașe alocă resurse importante culturii și susțin în mod constant evenimentele de promovare a tuturor tipurilor de artă, inclusiv cea cinematografică. În alte orașe, precum Sibiu, Cluj-Napoca, București, Brașov, astfel de proiecte cinematografice sunt organizate anual și strâng numeroși participanți, fiind și o sursă de venituri la bugetul local și devenind branduri culturale de promovare regională și națională a acestor orașe. În plus, cultura urbană a devenit un element esențial de identitate al unei comunități. 

Data inițierii

Acest proiect de hotărâre a fost înregistrat la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 17 decembrie 2021, având numărul de înregistrare 264506.


Statusul proiectului

Blocat de către Primarul Municipiului Galați prin încălcarea articolului 136 din Codul Administrativ.

Din acest motiv, am depus o plângere prealabilă cu numărul 69558/01.04.2022 la Primăria Municipiului Galați care poate fi accesată aici


Acțiune în justiție demarată

În pregătire, împotriva Primarului Municipiului Galați pentru blocarea abuzivă a inițiativei noastre. 


Descrierea proiectului

În municipiului Galați nu există, în prezent, un eveniment cinematografic periodic dedicat iubitorilor de filme în aer liber. Astfel de evenimente (TIFF, KineDoc, Caravane ale filmului românesc) ajung doar ocazional în oraș, de regulă la inițiativa societății civile. 

Momentan există doar un singur eveniment cinematografic organizat periodic, cu acces liber pentru gălățeni - KineDoc, adus de Muzeul de Artă Vizuală din Galați, organizat însă în incinta instituției, de personalul muzeului, prin implicare benevolă. 

Pe de altă parte, municipalitatea a demarat în anul 2021 în Galați Festivalul de Artă Urbană HTag Festival, care pune în valoare diverse locuri din oraș prin intermediul picturilor murale, fiind, însă, un început timid, dar binevenit pentru diversificarea vieții culturale locale, prin dimensiunea culturii urbane.

Scopul principal al evenimentului este diversificarea vieții culturale a Galațiului printr-un eveniment cinematografic urban organizat în spații neconvenționale în aer liber. În acest fel, se va urmări și reconectarea cetățenilor la viața comunității, mai ales după această perioadă de izolare socială. În acest context, spațiile neconvenționale din Galați pot fi puse în valoare și prin alte evenimente culturale urbane, ce vor dinamiza micro-comunitățile din oraș și vor crește gradul de conștientizare a apartenenței la comunitatea locală gălățeană și la un anumit spațiu urban. Un eveniment cinematografic organizat în aer liber nu doar că va completa oferta cinematografelor gălățene, dar va dinamiza și viața culturală urbană a orașului Galați, destul de săracă în alternative artistice stradale. Specificul acestui eveniment este faptul că va avea loc inclusiv în spații neconvenționale din mediul urban care se pretează la proiecții pe pereți de bloc și pe calcanele diverselor clădiri.

Spațiile de proiecție vor fi alese de organizatori sau vor putea fi propuse de gălățeni, în funcție de anumite condiții minime pentru o proiecție optimă: perete alb de mari dimensiuni sau pe care se poate amplasa un mash alb; posibilitate de amplasare a scaunelor sau existența unui spațiu verde pentru a facilita vizionarea filmelor; spațiu fără surse de poluare fonică sau luminoasă. De asemenea, locul de proiecție poate fi ales și cu scopul de a pune în valoare un anumit spațiu urban sau pentru a atrage atenția asupra unei modificări aduse recent spațiului urban: deschiderea unui nou parc într-un cartier, realizarea unei picturi murale, cosmetizarea unui cartier.

Pentru a atrage categorii diverse de public, în cadrul evenimentului-festival propunem proiectarea a cel puțin unui film pentru publicul tânăr (elevi, studenți), a cel puțin unui film dedicat vieții urbane (viața comunităților din alte orașe, viața tinerilor din alte orașe, traiul în mediul urban, socializarea la bloc, diverse micro-comunități etc.) și a cel puțin unui film de box-office pentru publicul larg. Eventualele evenimente-conexe (expoziții, dezbateri, street-art etc.) pentru fiecare tip de proiecție vor avea în vedere tipul de publicat vizat.

Câteva propuneri pentru spațiile de proiecție a filmelor sunt:

-        Clădirea unui liceu din oraș (pentru filmele dedicate publicului tânăr)

-        Faleza Inferioară sau Superioară

-        Parcul Rizer

-        Parcul „Mihai Eminescu”

-        Curți de case private

-        Parcări publice

Pentru ca intrarea la eveniment să fie liberă, municipalitatea poate atrage fonduri din programe culturale și poate organiza festivalul în parteneriat cu asociații culturale locale sau naționale și / sau cu asociații de promovare a arhitecturii locale (Asociația „De-a Arhitectura”, One World Romania, KineDoc, Transilvania International Film Festival). 

Pentru a aduce toate beneficiile expuse mai sus în comunitatea gălățeană, se propune includerea unui festival anual de film în aer liber intitulat “Filme pe pereți” în Planul acțiunilor socio-culturale, sportive și civice pentru anul 2022. 


Textul integral al proiectului de Hotărâre de Consiliu Local poate fi consultat aici.

Avem nevoie și de susținerea ta!

Noi suntem pactiștii și aici găsiți proiectele noastre. Noi, ne-am propus să aducem înapoi cheful de a locui aici, la Galați. Dar nu vom face acest lucru doar noi. Avem nevoie și de dumneavoastră, de voi, pentru a reuși nu numai să implementăm proiectele noastre civice, ci și să le ducem în Consiliul Local, în Consiliul Județean și să propunem și altele. Pentru aceasta, vom avea o listă de nominalizări, la alegerile locale. Iar această listă trebuie susținută la vot. Avem nevoie de susținerea voastră. Haideți în echipă! Înscrie-te pe lista de susținători PACT pentru Galați. Alege să susții echipa PACT pentru Galați, la alegerile locale, pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.


 


Se afișează 1 răspuns

Te rugăm să verifici căsuța de e-mail pentru instrucțiuni cu privire la activarea contului.