Muzeul antreprenoriatului Max Auschnitt

UPDATE: În ședința de Consiliu Local din 31 ianuarie 2023, consilierii locali PACT pentru Galați, Doru Căstăian și Gregor Teodorescu, au susținut un amendament la bugetului Galațiului pe anul 2023 de organizare a unei expoziții a antreprenoriatului gălățean istoric (personalități marcante ale Galațiului și ale României, precum Max Auschnitt, Gheorghe Fernic, Vicenzo Fanciotti) la Casa Artelor. Propunerea a fost votată în unanimitate și inclusă în bugetul pe anul 2023. Textul amendamentului poate fi consultat aici

Am introdus în Consiliul Local propunerea de creare a Muzeului antreprenoriatului, comerțului și navigației gălățene din Municipiul Galați în cadrul „Strategiei de dezvoltare teritorială zonală periurbană/metropolitană şi Detaliere Plan de Acţiune, Programe şi Proiecte teritoriale şi Indicatori de monitorizare privind Zona Urbană Funcţională a municipiului Galaţi”.

casa_auschnitt_20_-property_card_image.jpg

Data inițierii

Am susținut proiectul sub formă de amendament depus la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 28 martie 2022, având numărul de înregistrare 64660.


Statusul proiectului

Aprobat

Amendamentul de includere în bugetul pe anul 2023 a acestui proiect a fost adoptat în unanimitate.

Inițial, în 30 martie 2022, amendamentul fusese supus la vot și respins de Primarul Pucheanu și de majoritatea PSD din Consiliul Local al Municipiului Galați.


Descrierea proiectului

Ca răspuns la situația actuală identificată și nevoia de măsuri pentru dezvoltarea unui Cartier Cultural gălățean care să contribuie la dezvoltarea economică a orașului, la îmbunătățirea condițiilor de trai și la recuperarea ethos-ului local distrus de perioada comunista, este necesar un număr de minim 6 proiecte, printre care: Muzeu al antreprenoriatului, comerțului și navigației gălățene ”Max Auschnitt”.

Una dintre persoanele cu cea mai mare rezonanță, atât la nivel național cât și global, industriaș în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, prieten al Regelui Carol al II – lea și, ulterior, finanțator al campaniei electorale a Partidului de Republican pentru candidatura Președintelui Nixon, este Max Auschnitt. Max Auschnitt este întemeietorul siderurgiei românești și, într-o mare măsură gălățene, alături de rivalul său în afaceri, Albert Malaxa, dar și unul dintre membrii fondatori ai Camerei Române de Comerț, Rotary Club, Jockey Club și Marii Loji Naționale a României. Max Auschnitt s-a născut pe str. Nicolae Bălcescu din Galați, a crescut și și-a început cariera în afaceri la Galați și a lăsat pentru posteritate una dintre cele mai frumoase case din Galați, de pe Str. Domnească, Casa Max Auschnitt, monument istoric.

Ideea de proiect presupune înființarea unui Micro-muzeu al antreprenoriatului gălățean și promovarea Galațiului ca leagăn al antreprenoriatului român, al capitalismului și liberei inițiative, muzeu în cadrul căruia va fi promovată tradiția capitalistă locală și influența personalităților locale precum Max Auschnitt, Ionel Fernic, Vicenzo Fanciotti și alții asupra orașului nostru.


Textul integral al amendamentului poate fi consultat aici.

Avem nevoie și de susținerea ta!

Noi suntem pactiștii și aici găsiți proiectele noastre. Noi, ne-am propus să aducem înapoi cheful de a locui aici, la Galați. Dar nu vom face acest lucru doar noi. Avem nevoie și de dumneavoastră, de voi, pentru a reuși nu numai să implementăm proiectele noastre civice, ci și să le ducem în Consiliul Local, în Consiliul Județean și să propunem și altele. Pentru aceasta, vom avea o listă de nominalizări, la alegerile locale. Iar această listă trebuie susținută la vot. Avem nevoie de susținerea voastră. Haideți în echipă! Înscrie-te pe lista de susținători PACT pentru Galați. Alege să susții echipa PACT pentru Galați, la alegerile locale, pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.


 


Se afișează 1 răspuns

Te rugăm să verifici căsuța de e-mail pentru instrucțiuni cu privire la activarea contului.