Amplasarea unei plachete comemorative pe clădirea Centrului Multifuncțional de Servicii Sociale Galați

În municipiul Galați funcționează Centrul Multifuncțional de Servicii Sociale în subordinea Consiliului Local Galați, în cadrul unei clădiri ce a fost construită cu ajutorul unei finanțări private oferită de o persoană privată Primăriei Galați.

Data inițierii

Acest proiect de hotărâre a fost înregistrat la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 30 decembrie 2020, având numărul de înregistrare 640.


Statusul proiectului

Blocat de către Comisia de specialitate nr. 4 a Consiliului Local Municipiului Galați prin încălcarea articolului 136 din Codul Administrativ.

Din acest motiv, am depus o plângere prealabilă cu numărul 81361/15.04.2022 la Primăria Municipiului Galați care poate fi accesată aici


Acțiune în justiție demarată

DA, împotriva Comisiei de specialitate nr. 4 a Consiliului Local al Municipiului Galați pentru blocarea abuzivă a inițiativei noastre. 


Descrierea proiectului

Donatorul purta numele de Dimitrie Ioan Frigator. Acesta s-a născut la Brașov în anul 1838, în Schei, fiu al lui Ion Frigator, frate cu Hagi Vasile Frigator. După ce a terminat studiile elementare la școala primară română din Brașov, doi dintre frații lui, Gheorghe și Nicolae, au plecat la unchiul lor Hagi Vasile Frigator, renumit comerciant în Galați. Dimitrie, cel mai mic dintre frați, a plecat la vârsta de 13 ani, la un unchi, comerciant în Focșani.

După câțiva ani, frații Gheorghe și Nicolae s-au retras din comerțul unchiului lor. Este momentul când îl cheamă și pe fratele Dimitrie de la Focșani. Tovărășindu-se, deschid o prăvălie pe str. Brașoveni cu articole de „brașovenie” (haine de lână, încălțăminte, fierărie, etc.) Sporind capitalul, frații Frigator au deschis alte 3 prăvălii pe aceeași stradă. În anul 1870, fratele mai mare, Gheorghe, s-a retras la Brașov, unde a continuat negoțul pe cont propriu. În anul 1877, Nicolae a decedat. Rămas singur și având deplină posibilitate de decizie, Dimitrie Frigator pune la contribuție spiritul și energia sa, ajungând unul dintre cei mai înstăriți comercianți din orașul Galați.

Viața negustorească a lui Dimitrie Frigator a fost împletită și cu acțiunea de ajutorare a celor nevoiași, care găseau în el un sprijin, atunci când nu mai aveau cu ce să-și susțină traiul. Numeroase familii din Galați și Brașov au fost ajutate în viață, iar acest ajutor a fost prelungit și după moartea sa. Datorită testamentului pe care l-a lăsat, s-a construit la Galați ,,Azilul de bătrâni căzuți în sărăcie”, clădire care conținea 18 saloane și anexele necesare. Dimitrie Frigator a fost un comerciant cu mare pricepere, cu energie și stăruință, un demn urmaș al generației de negustori brașoveni care au venit, rând pe rând, la Galați, dezvoltând comerțul românesc. Au lăsat de pe urma lor o serie întreagă de activități comerciale care au continuat să existe și după ei, activități strânse laolaltă pe strada care a și rămas cu denumirea „str. Brașoveni”.

La moartea sa, autoritățile locale, apreciindu-i meritele, au hotărât să i se dea toate onorurile înmormântărilor oficiale, cu cernirea felinarelor pe străzi, elogii funebre etc. Nu a fost căsătorit și nu a avut copii.

Din averea de aproximativ un milion de lei aur, pe lângă sume importante ce le-a lăsat surorilor și nepoatelor sale, a mai prevăzut în testamentul său olograf, depus la Tribunalul Covurlui sub nr. 17086 din 18 noiembrie 1902, următoarele donații:

PRIMĂRIEI DIN GALAȚI, pe care o instituie ca legatară particulară, îi lăsa următoarele:

  • 60.000 lei aur, pentru a construi o școală de băieți, în partea orașului unde este mai multă nevoie, precum și mobilierul necesar funcționării;
  • 3.000 lei, pentru cantine școlare, înființate în Galați;
  • Spitalului Elisabeta Doamna din Galați, îi lăsa 25.000 lei și o casă cu două etaje în str. Domnească nr. 82, pentru ca din venitul perpetuu al celor două legate, spitalul să înființeze și să întrețină două paturi de bolnavi;
  • 55.000 lei aur, pentru construirea unui azil de bătrâni căzuți în sărăcie, iar 5.000 lei pentru a cumpăra mobilierul necesar. Pe frontispiciul din marmură al azilului de bătrâni, dorea gravată următoarea inscripție: „Azilul de bătrâni ridicat și construit de Dimitrie Ioan Frigator, din banii și cupe cheltuiala sa”

Dimitrie Frigator s-a statornicit în inima concetățenilor săi ca un mare filantrop și ca un exemplu de om de bine.

Azilul funcționează și azi, pe str. Domnească sub numele de „Centru multifuncțional de servicii sociale Galați”.

În urma documentării efectuate de către membrii PACT pentru Galați, a fost identificat în cadrul Arhivelor Naționale, filiala Galați, testamentul lăsat de Dimitrie Ioan Frigator înregistrat la judecătoria Covurlui. Acesta specifica următoarele: „azilul va purta pe frontispiciul lui, gravată pe piatră de marmură cu litere mari vizibile și cetibile inscripțiunea: „Azilul de bătrâni ridicat și construit de Dimitrie Ioan Frigator, din banii și cu cheltuiala sa”.     


Textul integral al proiectului de Hotărâre de Consiliu Local poate fi consultat aici.

Avem nevoie și de susținerea ta!

Noi suntem pactiștii și aici găsiți proiectele noastre. Noi, ne-am propus să aducem înapoi cheful de a locui aici, la Galați. Dar nu vom face acest lucru doar noi. Avem nevoie și de dumneavoastră, de voi, pentru a reuși nu numai să implementăm proiectele noastre civice, ci și să le ducem în Consiliul Local, în Consiliul Județean și să propunem și altele. Pentru aceasta, vom avea o listă de nominalizări, la alegerile locale. Iar această listă trebuie susținută la vot. Avem nevoie de susținerea voastră. Haideți în echipă! Înscrie-te pe lista de susținători PACT pentru Galați. Alege să susții echipa PACT pentru Galați, la alegerile locale, pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.


 


Se afișează 1 răspuns

Te rugăm să verifici căsuța de e-mail pentru instrucțiuni cu privire la activarea contului.