Schimbarea numelui străzii Gheorghe Stroiciu în Str. prof. Mihalache Brudiu

Denumirile străzilor dintr-o comunitate reprezintă o formă fundamentală a memoriei comunitare. În mod regretabil, în orașul nostru, există încă străzi care poartă numele unor personaje reprobabile, în vreme ce unor personalități autentice și valoroase ale istoriei locale și naționale nu li se acordă această binemeritată onoare. 

Data inițierii

Acest proiect de hotărâre a fost înregistrat la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 12 noiembrie 2021, având numărul de înregistrare 239562.


Statusul proiectului

Blocat de către Secretarul General al Municipiului Galați prin încălcarea articolului 136 din Codul Administrativ.

Din acest motiv, am depus o plângere prealabilă cu numărul 70837/04.04.2022 la Primăria Municipiului Galați care poate fi accesată aici


Acțiune în justiție demarată

DA, împotriva Secretarului General al Municipiului Galați pentru blocarea abuzivă a inițiativei noastre.


Descrierea proiectului

În municipiul Galați, în zona cartier Port, se află strada denumită “Gheorghe Stroiciu”, localizată între str. Griviței și str. Leului.

Gheorghe Stroiciu, personaj notoriu pentru acțiunile sale separatiste și îndreptate împotriva statului român, a adus reale deservicii cauzei naționale și unioniste. 

Conform documentării realizate de istoricul gălățean Paul Păltănea, citată de jurnalistul Costel Crângan în cotidianul “Adevărul”, în articolul intitulat „Statuia rușinii, lăsată nestingherită să troneze în centrul Orașului roșu” din data de 20 iunie 2017, Gheorghe Stroiciu a fost un lider bolșevic separatist, care a condus trupele paramilitare care au arestat parlamentarii și ofițerii români refugiați la Odessa în ianuarie 1918, a rechiziționat navele românești și încărcăturile acestora. Pe 13 ianuarie 1918, Stroiciu și detașamentele revoluționare au pus stăpânire pe navele românești  din portul Chilia instalând la fiecare navă santinela. Aceste acțiuni împotriva armatei române erau duse în numele comitetului bolșevic român. Pe 15 ianuarie 1918, Gheorghe Stroiciu l-a arestat pe comandantul navei “Călărași”. El a acționat la comanda unui apropiat al lui Lenin, Cristian Racovski, membru al Partidului Social Democrat. 

Date fiind cele de mai sus, situația actuală este inacceptabilă, motiv pentru care se modifică denumirea actuală a străzii din Gheorghe Stroiciu în prof. Mihalache Brudiu. 

Potrivit paginii web a Universității Dunărea de Jos din Galați, profesorul Mihalache Brudiu a pus bazele specializării Istorie – Filosofie la universitatea sus-menționată, formând generații întregi de istorici și arheologi. Numele domniei sale este legat de începuturile învățământului arheologic din orașul nostru, domnul profesor coordonând, ani la rând, stagiile de practică arheologică ale studenților pe șantierele de la Răcătău, Galați – Cartierul Dunărea, Pietroasele și nu numai. De numele său se leagă primele descoperiri arheologice la Cavoul Roman și inventarierea a peste 400 de tumuli din sudul Moldovei. În timpul regimului comunist, profesorul Brudiu a fost deținut politic în lagărul Periprava, suferind pentru convingerile sale și pentru corectitudinea sa morală. 

Înlocuirea denumirii actuale a străzii cu numele nu numai a unei personalități remarcabile a culturii locale și naționale, dar și al unui persecutat al regimului comunist, reprezintă o necesară reparație istorică și un act de justiție atât față de comunitate, cât și față de un om care și-a dedicat viața recuperării istoriei și memoriei locale. 


 

Textul integral al proiectului de Hotărâre de Consiliu Local poate fi consultat aici.

Avem nevoie și de susținerea ta!

Noi suntem pactiștii și aici găsiți proiectele noastre. Noi, ne-am propus să aducem înapoi cheful de a locui aici, la Galați. Dar nu vom face acest lucru doar noi. Avem nevoie și de dumneavoastră, de voi, pentru a reuși nu numai să implementăm proiectele noastre civice, ci și să le ducem în Consiliul Local, în Consiliul Județean și să propunem și altele. Pentru aceasta, vom avea o listă de nominalizări, la alegerile locale. Iar această listă trebuie susținută la vot. Avem nevoie de susținerea voastră. Haideți în echipă! Înscrie-te pe lista de susținători PACT pentru Galați. Alege să susții echipa PACT pentru Galați, la alegerile locale, pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.


 


Se afișează 1 răspuns

Te rugăm să verifici căsuța de e-mail pentru instrucțiuni cu privire la activarea contului.