GALATHON

UPDATE

Pe 29 noiembrie 2021, PACT pentru Galați a organizat cea de-a doua ediție a conferinței Galathon, locul în care am creat și dezbătut soluții pentru orașul nostru, pornite de la firul ierbii. 

Prima ediție Galathon 2029 a avut loc la finele lui 2019 și a adus împreună specialiști din diverse domenii de dezvoltare a Galațiului care au creat o strategie pentru următorii 10 ani.
Între timp, în 2020, PACT pentru Galați a reușit, cu ajutorul vostru, să intre în Consiliul Local, iar acest lucru ne onorează și ne responsabilizează. Din postura aceasta, vom duce mai departe proiectele care vor aduce înapoi cheful de a locui aici!

Galathon ediția 2021

 

Galathon 2029 aduce laolaltă experți din diverse domenii conectate dezvoltării municipiului Galați și le pune la dispoziție cadrul pentru a identifica soluții pentru cele mai stringente probleme locale. Este un maraton de creare de soluții și de networking. În urma Galathon-ului a rezultat o strategie de dezvoltare a municipiului Galați care conține măsurile necesare opririi „surpării” orașului pentru a readuce oamenilor cheful de a locui aici. Galațiul s-a născut și a crescut în jurul Dunării. Comerțul a dinamizat acest oraș timp de secole, făcându-l un hub de mărfuri, idei și culturi; perioada porto-franco; locul unde s-a născut antreprenoriatul românesc. 

Peste 70 de experți în diverse domenii și-au dedicat timpul pentru a construi planul pentru dezvoltarea orașului pe următorii 20 de ani. Filosofia evenimentului a plecat de la ideea că, de-a lungul timpului, comunitățile s-au dezvoltat în jurul mobilității mărfurilor și a oamenilor. Port la Dunăre, Galațiul a oferit capacitatea de transport către lume. Aceste trei dimensiuni s-au pierdut aproape complet în perioada de industrializare forțată a orașului. Astăzi, Galațiul supraviețuiește în jurul fostei economii socialiste și a economiei preponderent de stat, fiind deconectat de Dunăre, deconectat de fluxurile internaționale de mărfuri, pierzându-și dimensiunea cosmopolită, fără a-și valorifica patrimoniul cultural și istoric și suferind, în ultimii 30 de ani, de o depopulare masivă de peste 1/3 din populație.


În acest context, am lansat provocarea de a acționa. 

Am plecat de la o analiză SWOT în urma căreia am identificat oportunitățile pe care trebuie să le fructificăm:

  • Revoluția industrială 4.0: viteză mare de circulație a informației (internet de mare viteză), lanț decizional scurt în privința investițiilor, tehnologii disponibile și oportunități private de finanțare, accelerarea ritmului de dezvoltare la nivel global
  • Apartenența României la Uniunea Europeană: disponibilitatea unor sume semnificative de bani estimate la peste 1 miliard de Euro, posibilitatea unui transfer rapid de know-how și expertiză de cel mai înalt nivel mondial din partea marilor concerne universitare europene, accesul la modele de guvernanță eficientă ce pot fi implementate imediat.
  • Datorită acestor oportunități, cele trei dimensiuni care au stat, istoric, la baza bunăstării cetățenilor acestui oraș, pot fi reconstruite într-un timp de circa 10 ani. Potențialul de dezvoltare locală include și alte două dimensiuni obligatorii pentru durabilitatea „construcției”.
  • Galațiul adus la potențialul de dezvoltare real, pentru anul 2029, este un oraș reconectat la Dunăre și la fluxurile internaționale de mărfuri, fluxurile internaționale de capital, fluxurile internaționale de oameni, fluxurile internaționale de idei și transferul internațional de cunoaștere. Astfel, Galațiul din 2029 are vocația de a redeveni un hub internațional.

HUB COMERCIAL

HUB UNIVERSITAR (STEM)

HUB CULTURAL

HUB INFORMAȚIONAL

HUB DE MOBILITATE REGIONALĂ

Implementarea tuturor proiectelor demarate în oraș de către autoritățile publice se va face în parteneriat cu toți stakeholderii (universități, mediul privat, cetățeni) și va fi subordonată scopului strategic 2029 de potențare a vocației de HUB a orașului.

Astfel, până în 2029, Galațiul poate implementa proiecte transsectoriale cu efect de levier în următoarele domenii: 

Educație: Orașul cu chef de școală

Sănătate: Orașul tinerilor de toate vârstele

Piața muncii: Orașul cu chef de muncă

Dezvoltare economică: Orașul care decolează

Calitatea vieții: Orașul care nu stă la coadă

Guvernanță locală: Orașul Agora

Totul s-a întâmplat pe 14 decembrie 2019, atunci când documentul a fost structurat în direcțiile strategice principale de mai sus. Acest va fi compilat și publicat sub format open source, pe parcursul anului 2020.


Dacă îți dorești să vezi cum a fost la Galathon, poți accesa galeria foto a evenimentului accesibilă aici

Dacă vrei să participi la ediția următoare, te rugăm să te înscrii aici

Dacă vrei să consulți site-ul ediției 2019, îl poți accesa cu ajutorul linkului de mai jos: 

www.galathon.ro

Avem nevoie și de susținerea ta!

Noi suntem pactiștii și aici găsiți proiectele noastre. Noi, ne-am propus să aducem înapoi cheful de a locui aici, la Galați. Dar nu vom face acest lucru doar noi. Avem nevoie și de dumneavoastră, de voi, pentru a reuși nu numai să implementăm proiectele noastre civice, ci și să le ducem în Consiliul Local, în Consiliul Județean și să propunem și altele. Pentru aceasta, vom avea o listă de nominalizări, la alegerile locale. Iar această listă trebuie susținută la vot. Avem nevoie de susținerea voastră. Haideți în echipă! Înscrie-te pe lista de susținători PACT pentru Galați. Alege să susții echipa PACT pentru Galați, la alegerile locale, pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.


 


Se afișează 1 răspuns

Te rugăm să verifici căsuța de e-mail pentru instrucțiuni cu privire la activarea contului.