June 06, 2019
Persoană de contact: Alexandra Lucia Teodorescu

Prima mișcare de la firul ierbii, din Galați, devine oficială

COMUNICAT DE PRESĂ

Pe data de 31 mai 2019, la București, prima mișcare civică și politică pornită de la firul ierbii, din Galați, a fost înregistrată de către Tribunal, în Registrul Partidelor Politice, având numărul 194.

PACT pentru Galați este prima platformă civică și politică a gălățenilor, înființată ca răspuns la problemele comunității noastre. Trebuie să răspundem pozitiv. Am decis să preluăm responsabilitatea și să ne concentrăm pe soluții.

Mai întâi trebuie să înțelegem care sunt lucrurile de care avem nevoie. Orașele și oamenii se dezvoltă doar în jurul mobilităților. Aproape toți avem o rudă sau un prieten în vestul Europei. Toată lumea știe că în Europa, accentul cade în primul rând pe mobilitate. După o vizită în Europa, ne amintim ce bune erau străzile, ce bine mergea transportul public, cât de mulți bicicliști am văzut pe stradă, cum nu era nici o problemă cu parcările. La Galați problema mobilității se manifestă astfel: conducătorii auto nu au locuri de parcare iar traficul e infernal, autobuzele nu vin la timp, nu există aer condiționat, bicicliștii nu au piste de biciclete suficiente iar cele care există sunt greșit trasate, înguste, întrerupte. Persoanele cu dizabilități nu beneficiază de condiții de mobilitate cu rampe bine făcute, conexiunea cu Brăila nu există iar cele două comunități nu pot funcționa sinergic. Galațiul este complet deconectat de zonele cu magnetism economic iar orașul nu este permeabil. Prima problemă: redobândirea mobilității.

Galațiul are vocația unui oraș cosmopolit, comercial, industrial dar și cultural. Galațiul a  fost port-franc iar bunăstarea generată de comerț a fost răsunătoare. Aici au existat 27 de Consulate. Bursa Cerealelor a funcționat aici. Exista la Galați o mare comunitate internațională: evrei, greci, turci, italieni, francezi, englezi chiar și americani. Galațiul este locul unde s-a născut antreprenoriatul românesc: Max Auschnitt, Ionel Fernic, August Dall'Orso și mulți alți magnați interbelici și-au demarat afacerile aici. Acum 30 de ani, Galațiul era cel mai important nod industrial românesc. Viața culturală a fost mereu bogată. Arhitectura orașului este unică tocmai datorită amestecului de stiluri – de la baroc la victorian. A doua problemă: recâștigarea ethosului local.

Gălățenii sunt dunăreni. Dar în ultimii 30 de ani orașul s-a întors cu spatele la Dunăre. Mai mergem din când în când pe Faleza Dunării și atât. Dunărea are un potențial imens. Toate orașele dunărene sunt orașe turistice. Dunărea oferă resurse pentru industria pescuitului și este un culoar european pentru mărfuri. Vrem să recreăm acea Dunăre vie, plină de ambarcațiuni care merg spre Deltă și se întorc pline de pește proaspăt pe care îl vând în piața din cartier, o Dunăre pe care vapoare trans-oceanice încarcă marfa din portul Galați. A treia problemă: reconectarea orașului nostru la Dunăre.

Noi am început să rezolvăm aceste probleme. Vrem să participați și dumneavoastră. Adevărata putere este la noi. www.pactpentrugalati.ro/fii-pactist

Știm că și administrația publică trebuie să rezolve aceste probleme. Așa că ne-am hotărât să devenim și o platformă politică și să nu-i mai așteptăm pe alții să rezolve problemele. Vom propune o listă de persoane care să acceadă la administrația publică. Avem nevoie și de dumneavoastră pentru a identifica și a construi această listă împreună, iar la alegerile din 2020 să îi susținem pe acești oameni să devină reprezentanții noștri.

PACT pentru Galați este platforma civică și politică a gălățenilor, pentru redobândirea mobilității urbane, recâștigarea ethosului local și reconectarea orașului nostru la Dunăre. [email protected]

Membrii fondatori ai PACT pentru Galați sunt:

Alexandra Lucia TEODORESCU - Politolog

Sorin FRĂSINA - Inginer

Laura GHECENCO - Jurist

Bogdan GEORGESCU - Economist

Rodica FAZAKAS - Specialist IT

Corneliu GOLDU - Profesor

În următoarele zile vom anunța data unui eveniment public în cadrul căruia vom accepta noi membri, vom organiza o ceremonie oficială pentru demararea activității civice și politice și vom prezenta orientarea doctrinară, programul, măsurile propuse și obiectivele PACT pentru Galați.

COMUNICATUL POATE FI DESCĂRCAT INTEGRAL ÎN FORMAT DOCX AICI

Împreună aducem înapoi cheful de a locui aici.


Opinia ta este importantă. Adaugă un răspuns.

Te rugăm să verifici căsuța de e-mail pentru instrucțiuni cu privire la activarea contului.