Made in Galați

Galațiul are o poveste fabuloasă despre trecut, dar adevărata poveste a Galațiului este despre viitor. Pentru a o povesti, pornim de la prezent, mai precis de la noua noastră propunere de logo pentru oraș, un logo reprezentativ, gândit în profunzime și desenat de către specialiști talentați. Brandingul de oraș trebuie să transmită în același timp, istoria, cultura și oportunitățile locului. Un brand trebuie să pornească din profunzimea comunității locale, din cartiere, de acolo de unde oamenii se adună, din spatele blocurilor, dintre case și mai ales din memoria colectivă. Brandingul unui oraș trebuie să transmită într-o singură imagine, cheful de a locui acolo.

În 2017, Primăria Galați a hotărât, fără o consultare publică reală și fără a se conecta, cu adevărat, la comunitate, să contracteze o companie de apartament din București pentru a realiza designul unui logo al orașului. După 25.000 de Euro cheltuiți din banii gălățenilor, aproape jumătate de an și multe scandaluri în presa locală, a ieșit asta:

Ulterior, singurul lucru pe care autoritățile au reușit să-l realizeze în urma acestui fiasco, a fost să amplaseze această siglă pe toate hârtiile și actele emise de primărie și pe absolut toate coșurile de gunoi din oraș. Ulterior, un jurnalist a descoperit că până și această siglă a fost plagiată după o alta, aflată în evaluare în Portugalia.

Atât s-a putut...

Pentru a arăta că, la Galați putem mult mai mult de atât, pactiștii au demarat un proiect, pentru a oferi o alternativă serioasă. Am început să cutreierăm fiecare cartier al Galațiului, să identificăm simbolurile din fiecare micro-comunitate, acele „axis-mundi” în jurul cărora oamenii se adună și la care se raportează simplele activități zilnice. Am pornit acest demers în mod total opus și în sens invers față de Primăria Galați - de jos în sus, dinspre cetățeni, nu dinspre instituții. Am realizat logo-uri pentru fiecare cartier din Galați. Abia apoi am demarat proiectul unui branding de oraș, un branding cu o poveste. Cu ajutorul pactiștilor și oamenilor cu care am vorbit, arhitecți care au contribuit la construcția Galațiului actual și istorici specializați în istoria locală, am reușit să construim narațiunea gălățeană.

Galațiul are o poveste fabuloasă despre trecut, dar adevărata poveste a Galațiului este despre viitor.

TRECUT - PREZENT - VIITOR

Principalul axis al orașului nostru este Dunărea. Galațiul s-a născut și a crescut în jurul ei. Orașul nostru are vocația unui hub de mărfuri, hub de idei și hub cultural.
  • Construcțiile reprezentate schematic sunt cele care formează „skyline-ul” orașului văzut de pe malul celălalt. Macaralele din Șantierul Naval, Port și Portul Mineralier, evocă legătura directă cu Dunărea și amprenta industrială. Turnul de Televiziune este cel mai cunoscut simbol al orizontului, care „rupe” monotonia liniei cerului de la Galați. Hotelul Faleza a fost ales pentru a scoate în evidență arhitectura din perioada anilor 60 - 90. Silueta Bisericii Sfânta Precista duce cu gândul la perioada secolului al-XVII-lea la Galați și aduce în prim-plan spiritualitatea locală, precum și mitul tunelelor care subtraversează Dunărea. Elicea este o sculptură ce ne duce cu gândul la Șantierul Naval și bogata istorie a construcțiilor de nave, de la atelierele navale ale lui Guiller și Ionel Fernic, până la Damen Shipyards. Nu în ultimul rând, Palatul Navigației primește impozant toate ambarcațiunile care trag la mal, fiind una dintre clădirile rămase moștenire din perioada interbelică.

  • În partea centrală a emblemei se află o etichetă metalică de culoare albastră, pe care stă scrisă denumirea „GALATZ” - denumirea veche și totodată denumirea internațională a orașului, alături de particula „PORT”. Am ales această formulare pentru a arăta, din nou, vocația multiculturală și internațională a orașului și totodată faptul că portul a fost motorul mobilității ce a adus dezvoltarea din Galați. Galați-ul nu este doar „Galați” - este un oraș-port. Nu trebuie să uităm acest lucru.

  • Eticheta metalică de culoare albastră este susținută vizual de principalul simbol al orașului Galați. Vedem acest simbol anual, în coroanele arborilor de pe străzile orașului, pe principala stradă a centrului vechi și nu numai, îl vedem pe jos, pe stradă, toamna.

    FRUNZA DE FLOARE DE TEI

  • Valurile Dunării închid în mod simetric acest simbol, în partea de sus, sub forma liniilor curbe dar și în partea de jos, boabele acestei frunze reprezentând primele trei măsuri, alegretto, ale valsului nr. 1 Valurile Dunării, de Iosif Ivanovici, un vals binecunoscut gălățenilor, atât prin legătura sa cu Palatul Administrativ, cât și prin aceea că marchează ora exactă, în ultimii 30 de ani, în centrul orașului. Ulterior, valsul a devenit cunoscut la nivel mondial ca „The Aniversary Song”, interpretat de Al Jolson.

La această emblemă au lucrat artistul inspirat Serban Tudor și talentatul grafician Gabriel Costache, după ideile proprii, precum și după contribuțiile unei echipe de voluntari. Pentru implicarea dezinteresată, aceștia merită mulțumirile noastre, ale tuturor.

După realizarea acestor logo-uri, am trecut la realizarea de pagini Facebook pentru fiecare cartier, pentru oraș dar și grupuri pe fiecare zonă a orașului, pentru ca noi toți să redevenim o comunitate în jurul locurilor în care trăim.

Paginile de Facebook pot fi accesate apăsând pe unul dintre logo-urile de mai jos:

 

Grupurile de cartier pot fi accesate apăsând unul dintre linkurile de mai jos:

Zona I.C. Frimu

Doja, Siderurgiștilor Est / Micro 14, Micro 13, Filești


Zona Centru

Centrul Civic, Str. Navelor, Elice, Potcoava, Mazepa 1, Mazepa 2


Zona Veche

Str. Domnească, Str. Mihai Bravu, Str. Bălcescu, Port, Bădălan, Vadu Ungurului, Piața Centrală


Zona Dunărea

Micro 21, Micro 20, Micro 19, Micro 18, Barboși, Dimitrie Cantemir


Zona Țiglina

Țiglina 1, Țiglina 2, Țiglina 3 / Micro 16, Țiglina 4 / Micro 17, Siderurgiștilor Vest / Micro 15


Zona Aviației

Micro 38, Micro 39A, Micro 39B, Micro 39C, Micro 40


Zona Rizer

Str. Traian, Parc Rizer, Str. Lozoveni, Str. Arcașilor, Vânători

Avem nevoie și de susținerea ta!

Noi suntem pactiștii și aici găsiți proiectele noastre. Noi, ne-am propus să aducem înapoi cheful de a locui aici, la Galați. Dar nu vom face acest lucru doar noi. Avem nevoie și de dumneavoastră, de voi, pentru a reuși nu numai să implementăm proiectele noastre civice, ci și să le ducem în Consiliul Local, în Consiliul Județean și să propunem și altele. Pentru aceasta, vom avea o listă de nominalizări, la alegerile locale. Iar această listă trebuie susținută la vot. Avem nevoie de susținerea voastră. Haideți în echipă! Înscrie-te pe lista de susținători PACT pentru Galați. Alege să susții echipa PACT pentru Galați, la alegerile locale, pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.


 


Opinia ta este importantă. Adaugă un răspuns.

Te rugăm să verifici căsuța de e-mail pentru instrucțiuni cu privire la activarea contului.