Putinism de Galați

Stimați gălățeni,

Iată, s-a împlinit un an de la alegerile la care PACT pentru Galați a făcut marea surpriză – primul partid local în Consiliul Local Galați. Vă mulțumesc, din nou, pentru voturi, adică pentru încrederea acordată, atât partidului PACT pentru Galați, cât și mie, candidat la primărie! Simt nevoia să mă adresez vouă sincer, deschis, să vă spun unde suntem astăzi la PACT pentru Galați, cum se vede administrația locală la un an după alegeri și ce am mai învățat între timp despre Galați.

„Opoziția nu depune proiecte de hotărâre locală la Galați!”

Iată un fel de lege nescrisă, un fel de axiomă care se tot aude, exprimată exact așa sau exprimată altfel, prin politica locală gălățeană. Partidele care au fost în opoziție până acum la Galați au obișnuit PSD cu inactivitatea. La PACT pentru Galați spargem această barieră. Avem proiecte de hotărâre depuse, lucrăm la alte proiecte, însă toate sunt blocate în sistem. Aparatul de specialitate al primarului, acest instrument public de care ar trebui să beneficieze toți consilierii locali, inclusiv cei din opoziție, e sechestrat, la propriu, de actuala putere, pus să muncească doar pentru ei și să blocheze inițiativele altora. Cu o aroganță demnă de filmele cu mafioți, ni se răspunde mereu că probabil nu știm să scriem proiecte de HCL, cu toate că ele sunt depuse de luni de zile și blocate în diferite puncte ale procesului administrativ.

Putin poartă un nume la Galați

Și se numește... „Ionuț”. De ce spun că situația administrației locale de la Galați e putinism în toată regula? Păi se întâmplă fix ceea ce se întâmplă în Rusia iliberalului Putin. Se mai trage o autostradă, se mai anexează o bucată de țară vecină, se mai face ceva pentru cetățeni ca să li se ia oamenilor ochii, dar toate astea în schimbul unei obediențe politice absolute. În Rusia, opoziția are putere fix câtă putere are PACT la Galați în fața PSD. Nu cred că ați auzit de legi trecute de opoziția din Rusia. Altminteri, se fac alegeri și se păstrează o aparență de democrație căreia i s-a mai găsit și o etichetă pompoasă: iliberală. Asta ca să înțelegem că e Rusia, că e Galați, iar că aici stăpânii fac regulile, iar stăpânii sunt... știți voi bine cine!

„Ionuț știe administrație”

Asta am auzit-o, cu titlu admirativ, din partea unui fost consilier de opoziție. E vorba, da, de acea opoziție care, prin tradiție, la Galați nu depune niciun proiect de hotărâre locală. Nu am știu cum să comentez atunci, nu cunoșteam prea bine metehnele politicienilor locali. Acum am înțeles. Sintagma „Ionuț știe administrație” se referă nu la faptul că actualul primar, Ionuț Pucheanu, citește de zor Codul Administrativ, ci la faptul că i s-a transmis un mod, o abordare și că o aplică, din punctul lui de vedere, cu succes. Chiar dacă această abordare presupune încălcarea legii de zeci de ori la fiecare ședință de consiliu local, chiar dacă această abordare este în răspăr cu litera și cu spiritul legii. „Ionuț știe administrație” = „Ionuț face legea”. Asta era, în fapt, esența! Iar ceea ce face „Ionuț” la Galați este o interpretare rău-voitoare, netransparentă, dictatorială și iliberală a Codului Administrativ. Proiecte scoase la discreție de pe ordinea de zi, blocate aiurea în comisii sau prin aparatul de specialitate, ordinea de zi schimbată după bunul plac etc. Orice năstrușnicie (ca să nu zic ilegalitate) administrativă puteți să imaginați, ea se face deja la Galați.

„Vorbiți cu Ionuț”

Pentru puterea politică de la Galați (era să zic actuala, dar ea e dintotdeauna, că numai PSD a condus aici), Galațiul e „al lor”. Iar felul în care e structurată această putere la Galați face ca toate drumurile să ducă la „big boss”. Vrea opoziția să treacă vreun proiect de hotărâre locală? „Vorbiți cu Ionuț”. Asta, ca să ne înțelegem, conform Codului Administrativ, „Ionuț” este executant, nu decident. Primarul face ceea ce votează consiliul! Bine, în interpretarea locală, dacă vrei ca vreun proiect de HCL să treacă, trebuie să „vorbești cu Ionuț”. Vă asigur, n-a vorbit nimeni de la PACT pentru Galați cu „Ionuț”. Din politețe pun între ghilimele numele, ca citat, altminteri mă refer la actualul primar ca Ionuț Pucheanu și, chiar dacă suntem de vârste apropiate, nu mi-aș permite să mă adresez direct cu „Ionuț”.

Ce am făcut în acest an la PACT pentru Galați?

Fix ceea ce ar trebui să facă orice partid de opoziție la Galați: am scris proiecte de hotărâre locală. Avem ședințe interminabile cu Codul Administrativ pe masă și cu avocații pe telefon să ne explice cum putem aborda sistemul, cum putem să ne exercităm atribuțiile pentru care dumneavoastră, stimați gălățeni, ne-ați trimis în consiliu. Nu v-am cerut votul pentru a face doar act de prezență în CL. Nu v-am cerut votul pentru a nu înainta niciun proiect. V-am cerut votul - și ni l-ați acordat - pentru ca noi să ne exercităm atribuțiile fundamentale ale oricărui consilier (sau partid reprezentat în CL): să depunem amendamente, să înaintăm proiecte de HCL, să avem interpelări în plen etc. Vă asigur, nu suntem opoziție așa cum s-au obișnuit cei de la putere să aibă opoziție, adică zero proiecte de HCL. Noi suntem acolo pentru a forța sistemul să lucreze și pentru voi, stimați gălățeni care, sătui de pustiul roșu pesedist de la Galați, ne-ați votat anul trecut!

Apel

Democrația locală de la Galați este mai degradată decât cea dintr-o comună din Buzău. Aici e putinism, aici orașul e al unora, nu al tuturor. Aici opoziția e împiedicată să își exercite atribuțiile legale. Aici legea o fac unii. Dar astea se pot schimba. Se poate la Pătârlagele (acolo unde un partid local depune proiecte de HCL și ele intră la vot), se poate și la Galați! Vă invităm la dialog și la schimbarea modului de înțelegere al administrației locale. Vă invit la democrație locală! Localismul este la început în România, dar el prinde rădăcini. În viitor se va întâmpla și la noi ceea ce se întâmplă în țările occidentale: consiliile locale vor fi pline de formațiuni politice locale. Stimați politicieni locali care aveți majoritate astăzi în CL, vrem doar să fim lăsați să ne exercităm atribuțiile legale!

 

Avem nevoie și de susținerea ta!

Noi suntem pactiștii și aici găsiți proiectele noastre. Noi, ne-am propus să aducem înapoi cheful de a locui aici, la Galați. Dar nu vom face acest lucru doar noi. Avem nevoie și de dumneavoastră, de voi, pentru a reuși nu numai să implementăm proiectele noastre civice, ci și să le ducem în Consiliul Local, în Consiliul Județean și să propunem și altele. Pentru aceasta, vom avea o listă de nominalizări, la alegerile locale. Iar această listă trebuie susținută la vot. Avem nevoie de susținerea voastră. Haideți în echipă! Înscrie-te pe lista de susținători PACT pentru Galați. Alege să susții echipa PACT pentru Galați, la alegerile locale, pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.


 


Opinia ta este importantă. Adaugă un răspuns.

Te rugăm să verifici căsuța de e-mail pentru instrucțiuni cu privire la activarea contului.