Acordarea celei de-a 13-a burse

Am introdus în Consiliul Local propunerea de acordare a unei a-13-a burse elevilor meritorii din Municipiul Galați.

Data inițierii

Am susținut proiectul sub formă de amendament depus la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 26 ianuarie 2021, având numărul de înregistrare 15475.


Statusul proiectului

Amendamentul a fost supus la vot și respins de Primarul Pucheanu și de majoritatea PSD din Consiliul Local al Municipiului Galați.

Pașii următori: introducerea unui proiect de hotărâre de Consiliu Local de sine stătător, presiune publică, implementarea proiectului în anul 2024, după obținerea majorității în Consiliul Local al Municipiului Galați. 


Descrierea proiectului

Galațiul suferă de o depopulare masivă, pierzând în ultimii 30 de ani peste 100.000 de locuitori. În același timp, foarte mulți oameni tineri beneficiază de o mobilitate sporită și își aleg orașul în care trăiesc și în care își cresc copiii în funcție de slujba pe care o au și nu-și mai aleg slujba în funcție de orașul în care trăiesc.

În același timp, în ultimii ani, contează din ce în ce mai mult și alte criterii de alegere a orașului în care tinerii se stabilesc, precum calitatea locuirii dar mai ales, condițiile educaționale de care beneficiază copiii.

Bursele oferite de către autoritățile publice locale pot reprezenta unul dintre factorii determinanți pentru care o familie de tineri să rămână sau să se stabilească în Galați.

În acest moment, bursele oferite de către Primăria Galați nu sunt cu nimic diferite de bursele oferite de alte orașe, sumele fiind aproximativ aceleași. Prezentul amendament propune utilizarea burselor educaționale ca levier pentru reducerea fenomenului „brain-drain”. Galațiul este sediul a două dintre primele 25 cele mai bune licee din România.

Colegiul Național Vasile Alecsandri ocupă locul 12 la nivel național, iar Colegiul Național Costache Negri ocupă locul 22. Aceste licee sunt un motiv în plus pentru ca elevii școlilor din Galați să fie încurajați. 

Galațiul poate, astfel, să devină un oraș care să pună pe piață o ofertă educațională tentantă la nivel social iar sistemul de învățământ să contribuie la inversarea trendului de depopulare a orașului.

În plus, comunitate va beneficia de următoarele beneficii pe termen scurt:

  • Elevii bursieri vor deveni membri activi ai comunității urbei noastre, conștientizând aportul acesteia la educația lor.
  • Efectul imediat va putea fi observat prin reducerea abandonului școlar, cifre care pot fi verificate chiar începând cu finele anului 2021.

 

Textul integral al amendamentului poate fi consultat aici.

Avem nevoie și de susținerea ta!

Noi suntem pactiștii și aici găsiți proiectele noastre. Noi, ne-am propus să aducem înapoi cheful de a locui aici, la Galați. Dar nu vom face acest lucru doar noi. Avem nevoie și de dumneavoastră, de voi, pentru a reuși nu numai să implementăm proiectele noastre civice, ci și să le ducem în Consiliul Local, în Consiliul Județean și să propunem și altele. Pentru aceasta, vom avea o listă de nominalizări, la alegerile locale. Iar această listă trebuie susținută la vot. Avem nevoie de susținerea voastră. Haideți în echipă! Înscrie-te pe lista de susținători PACT pentru Galați. Alege să susții echipa PACT pentru Galați, la alegerile locale, pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.


 


Se afișează 1 răspuns

Te rugăm să verifici căsuța de e-mail pentru instrucțiuni cu privire la activarea contului.