CAMPANIE PENTRU SALVAREA PALATULUI SIMION GHEORGHIU

Am demarat o campanie pentru salvarea acestei clădiri istorice. Palatul Simion Gheorghiu este în proprietatea Primăriei încă dinainte de 2005 dar autoritățile găsesc tot felul de motive pentru a nu o reabilita. Mai mult, doi primari au și solicitat, la un moment dat, declasarea ca monument istoric, pentru a o demola. Din fericire, nu au reușit dar această bijuteria arhitecturală nu trebuie lăsată în mizerie ci redată comunității.

Pentru aceste motive și pentru multe altele, am demarat o campanie civică. Până acum, am făcut următoarele:

  1. Am demarat o strângere de semnături online pentru salvarea clădirii - peste 1100 de gălățeni au semnat deja.
  2. Am depus o cerere la Direcția Județeană de Cultură și am lămurit statutul de monument istoric, printr-un răspuns oficial. Detalii aici.
  3. Am depus petiția la Primăria Galați, prin care solicităm informații cu privire la cine poartă responsabilitatea reabilitării clădirii și care sunt pașii necesari pentru demararea unei inițiative cetățenești.
  4. Am amplasat bannere de conștientizare pe clădire și continuăm campania, cu ajutorul presei locale și altor voluntari.

Am depus sesizări cu privire la starea clădirii la Direcția de Sănătate Publică, Garda de Mediu, Direcția Județeană de Cultură și Inspectoratul de Stat în Construcții. În urma sesizărilor noastre, Primăria Galați a fost obligată să ia unele măsuri pentru a introduce în siguranță monumentul istoric.

Puteți găsi detalii aici, aici și aici.

Deoarece Primăria Galați nu a luat măsurile complete, am deschis o acțiune în justiție, pentru a obliga autoritățile locale să respecte legea monumentelor istorice.

De asemenea, un membru PACT pentru Galați a susținut cauza salvării Palatului Simion Gheorghiu chiar în ședința de buget a Consiliului Local al Municipiului Galați, pentru anul 2020. Alocuțiunea poate fi consultată aici.

În paralel, am demarat strângerea de semnături pentru a depune o inițiativă cetățenească. Textul acesteia poate fi consultat mai jos.

Campania continuă în următoarea perioadă, până când vom vedea că Primăria a demarat lucrările de reabilitare.


Opinia ta este importantă. Adaugă un răspuns.

Te rugăm să verifici căsuța de e-mail pentru instrucțiuni cu privire la activarea contului.