CAMPANIE PENTRU SALVAREA PALATULUI SIMION GHEORGHIU

UPDATE:

Datorită campaniei noastre și cu ajutorul tuturor gălățenilor care înțeleg importanța patrimoniului local, PACT pentru Galați a convins Primăria Galați să reabiliteze monumentul istoric, lucru care se va întâmpla prin intermediul unei finanțări acordate prin Planul Național de Redresare și Reziliență 2022, Componenta 5 – Valul Renovării.

Cel mai de suflet proiect al PACT pentru Galați este legat de cea de-a doua direcție strategică și anume regăsirea ethosului local. Ne dorim cu toții un centru istoric reabilitat, așa că ne-am hotărât să facem noi primul pas. Am demarat o campanie pentru salvarea acestei clădiri istorice. Palatul Simion Gheorghiu este în proprietatea Primăriei încă dinainte de 2005 dar autoritățile găsesc tot felul de scuze pentru a nu o reabilita. Mai mult, doi primari au și solicitat, la un moment dat, declasarea ca monument istoric, pentru a o demola. Din fericire, nu au reușit, dar această bijuteria arhitecturală nu trebuie lăsată în mizerie ci redată comunității.

UPDATE:

De la intrarea consilierilor PACT pentru Galați în Consiliul Local al Municipiului Galați, am inițiat următoarele acțiuni în vederea salvării acestei clădiri emblemă a Galațiului:

Proiect de hotărâre privind exprimarea Acordului de principiu al Consiliului Local al Municipiului Galați în vederea demarării procedurii de reabilitare integrală a monumentului istoric Casa Simion Gheorghiu, în cadrul exercițiului bugetar 2022

Data inițierii

Acest proiect de hotărâre a fost înregistrat la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 22 septembrie 2021, având numărul de înregistrare 198834.

Statusul proiectului

Blocat de către Primarul Municipiului Galați prin încălcarea articolului 136 din Codul Administrativ.

Din acest motiv, am depus o plângere prealabilă cu numărul 69570/01.04.2022 la Primăria Municipiului Galați care poate fi accesată aici

Acțiune în justiție demarată

DA, împotriva Primarului Municipiului Galați pentru blocarea abuzivă a inițiativei noastre. 

Descrierea proiectului

Palatul Simion Gheorghiu este un simbol al Galațiului, lăsat în paragină. Reabilitarea Palatului Simion Gheorghiu ar reprezenta o oportunitate de reînviere a zonei istorice gălățene, de înființare a unui spațiu al comunității noastre, cât și o reînviere a unui ethos local pierdut.

În ceea ce privește reabilitarea integrală a monumentului istoric Casa Simion Gheorghiu, aceasta este obligatorie pentru Primăria Municipiului Galați, instituția având obligația să protejeze monumentele istorice clasate, aflate în domeniul public sau privat al municipiului. 

În prezent, monumentul istoric se află într-o stare avansată de degradare, această stare fiind accentuată zilnic de condițiile meteo.

Municipiul Galați, în calitate de proprietar al monumentului istoric, cât și Primăria Municipiului Galați, în calitate de administrator al acestuia, au nu numai oportunitatea dar și obligația legală de a consolida, restaura, pune în valoare monumentul istoric în cauză și a-l integra social-economic și cultural în viața colectivităților locale. 

Textul integral al proiectului de Hotărâre de Consiliu Local poate fi consultat aici.


Proiect de hotărâre privind introducerea în conservare a monumentului istoric Casa Simion Gheorghiu

Data inițierii

Acest proiect de hotărâre a fost înregistrat la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 20 septembrie 2021, având numărul de înregistrare 196054.

Statusul proiectului

Blocat de către Primarul Municipiului Galați prin încălcarea articolului 136 din Codul Administrativ.

Din acest motiv, am depus o plângere prealabilă cu numărul 70823/04.04.2022 la Primăria Municipiului Galați care poate fi accesată aici

Acțiune în justiție demarată

DA, împotriva Secretarului General al Municipiului Galați pentru blocarea abuzivă a inițiativei noastre. 

Descrierea proiectului

Monumentul istoric se află într-o stare foarte avansată de degradare, această stare fiind accentuată zilnic de condițiile meteo, existând un risc iminent de prăbușire și un pericol real pentru siguranța persoanelor, autoturismelor și clădirilor aflate în vecinătate. 

În concret:

 1. Casa Simion Gheorghiu este încadrată în clasa 1 de risc seismic, având afișat pe fațadă simbolul rotund de culoare roșie.
 2. Ferestrele de la nivelurile superioare sunt sparte și se află în această stare de o perioadă de peste 10 ani, fără a fi acoperite cu tablă sau alte materiale uzuale pentru introducerea în conservare a clădirii, aceasta fiind supusă intemperiilor.
 3. Zidul dinspre latura de Est a clădirii este afectat de vegetație distructivă, crescută de la baza acestuia, iar anvelopanta scărilor s-a prăbușit în ultimii ani.
 4. O parte din acoperișul clădirii este prăbușit, fără ca spațiul gol creat să fie acoperit cu o prelată de construcții, sau alte materiale uzuale introducerii în stare de conservare a clădirii, interiorul clădirii (inclusiv demisolul și fundația) fiind supuse intemperiilor și mai ales ploii și ninsorilor.
 5. Ferestrele și accesul de la parter din partea din spate nu au fost în totalitate sigilate cu tablă ci doar cu plasă.
 6. Elemente de fier forjat ce fac parte din caracterul arhitectural ce conferă clădirii calitatea de monument istoric au dispărut de pe fațada acesteia.
 7. Planșeele clădirii se află în stare de pieire.

Municipiul Galați, în calitate de proprietar al monumentului istoric, cât și Primăria Municipiului Galați, în calitate de administrator al acestuia, au nu numai oportunitatea dar și obligația legală de a introduce clădirea în cauză în conservare. 

Date fiind cele de mai sus, situația actuală a clădirii monument istoric este inacceptabilă, motiv pentru care se propune: acoperirea cu tablă sau cu alte materiale uzuale a tuturor ferestrelor de la etajele superioare ale clădirii, pentru a o feri de intemperii, eliminarea întregii vegetații distructive care înconjoară clădirea, montarea unei prelate de construcții impermeabilă sau altor materiale uzuale introducerii în stare de conservare a clădirii peste acoperișul prăbușit, sigilarea integrală a clădirii în partea din spate, finalizarea punerii în siguranță a clădirii începută și neterminată, asigurarea permanentă a pazei clădirii monument istoric.

Textul integral al proiectului de Hotărâre de Consiliu Local poate fi consultat aici.


Amendamente pentru includerea reabilitării Casei Simion Gheorghiu în bugetul Municipiului Galați pe anul 2021 și în rectificarea bugetară pe anul 2021

Data inițierii

Aceste proiecte au fost susținute ca amendamente înregistrat la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 13 aprilie 2021, având numărul de înregistrare 77433, respectiv pe 27 septembrie 2021, având numărul de înregistrare 202188.

Statusul proiectului

Amendamentele propuse a fost respinse de majoritatea PSD din Consiliul Local al Municipiului Galați.

Pașii următori: introducerea unui proiect de hotărâre de Consiliu Local de sine stătător, presiune publică, implementarea proiectului în anul 2024, după obținerea majorității în Consiliul Local al Municipiului Galați. 

Descrierea proiectului

Modificarea Anexei IV Programul Obiectivelor de Investiții Propuse a se executa în anul 2021 - Buget local prin includerea acestui obiectiv.

Textul integral al amendamentului poate fi consultat aici.

Campania noastră civică a început cu o serie de acțiuni simple:  

 1. Am demarat o strângere de semnături online pentru salvarea clădirii - peste 1100 de gălățeni au semnat deja. Semnează și tu!
 2. Am depus o cerere la Direcția Județeană de Cultură și am lămurit statutul de monument istoric, printr-un răspuns oficial. Detalii aici
 3. Am solicitat, conform Legii 544/2001, pentru liberul acces la informații, ca Primăria Galați să ne comunice motivele pentru care clădirea a ajuns în starea de abandon actuală, persoanele responsabile și procedurile necesare pentru a o salva. Cererea este disponibilă aici.
 4. Am amplasat bannere de conștientizare pe clădire și continuăm campania, cu ajutorul presei locale și altor voluntari.

Am depus petiția la Primăria Galați și sesizări cu privire la starea clădirii la Direcția de Sănătate Publică, Ministerul CulturiiGarda de Mediu, Direcția Județeană de Cultură și Inspectoratul de Stat în Construcții. În urma sesizărilor noastre, Primăria Galați a fost obligată să ia unele măsuri pentru a introduce în siguranță monumentul istoric.

Puteți găsi detalii cu privire la răspunsurile primite aici, aici și aici.

La somațiile instituțiilor sesizate de noi, Primăria a fost forțată să întreprindă o serie de acțiuni. 

Aceste acțiuni au fost prezentate și în presa locală, în cotidianul Viața liberă în cadrul acestui articol.

Totuși, legea 422 prevede responsabilități clare pentru proprietarii de monumente istorice, respectiv unități administrativ-teritoriale, mai precis obligația acestora de a asigura paza, de a introduce în conservare, de a reabilita și de a pune în valoare monumentele istorice, conform art. 36, alin.1, art. 6, alin.1

Deoarece Primăria Galați nu a luat măsurile complete, am deschis o acțiune în justiție, pentru a obliga autoritățile locale să respecte legea monumentelor istorice.


De asemenea, un membru PACT pentru Galați a susținut cauza salvării Palatului Simion Gheorghiu chiar în ședința de buget a Consiliului Local al Municipiului Galați, pentru anul 2020. 

În paralel, am demarat strângerea de semnături pentru a depune o inițiativă cetățenească. Textul acesteia poate fi consultat accesând linkul de mai jos:

INIȚIATIVĂ CETĂȚENEASCĂ


Scriitorul și dramaturgul gălățean Victor Cilincă s-a alăturat efortului nostru de a reda această clădire emblematică cetățenilor și de a promova valorosul patrimoniu cultural local.

Vă rugăm și pe dumneavoastră să susțineți campania de salvare a Palatului Simion Gheorghiu. Puteți face acest lucru semnând petiția noastră. Un pactist vă va contacta pentru a ne acorda și semnătura olografă, conform legislației inițiativei cetățenești.

SEMNEZ!

Campania continuă în următoarea perioadă, până când vom vedea că Primăria a demarat lucrările de reabilitare.


Între timp, seara, proiectăm mesajul nostru pe clădirea monument istoric pentru ca tot mai mulți gălățeni să se alăture efortului de salvare a patrimoniului istoric local.

Salvați Palatul Simion Gheorghiu!

Avem nevoie și de susținerea ta!

Noi suntem pactiștii și aici găsiți proiectele noastre. Noi, ne-am propus să aducem înapoi cheful de a locui aici, la Galați. Dar nu vom face acest lucru doar noi. Avem nevoie și de dumneavoastră, de voi, pentru a reuși nu numai să implementăm proiectele noastre civice, ci și să le ducem în Consiliul Local, în Consiliul Județean și să propunem și altele. Pentru aceasta, vom avea o listă de nominalizări, la alegerile locale. Iar această listă trebuie susținută la vot. Avem nevoie de susținerea voastră. Haideți în echipă! Înscrie-te pe lista de susținători PACT pentru Galați. Alege să susții echipa PACT pentru Galați, la alegerile locale, pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.


 


Opinia ta este importantă. Adaugă un răspuns.

Te rugăm să verifici căsuța de e-mail pentru instrucțiuni cu privire la activarea contului.