CAMPANIE PENTRU SALVAREA PALATULUI SIMION GHEORGHIU

Cel mai de suflet proiect al PACT pentru Galați este legat de cea de-a doua direcție strategică și anume regăsirea ethosului local. Ne dorim cu toții un centru istoric reabilitat, așa că ne-am hotărât să facem noi primul pas. Am demarat o campanie pentru salvarea acestei clădiri istorice. Palatul Simion Gheorghiu este în proprietatea Primăriei încă dinainte de 2005 dar autoritățile găsesc tot felul de scuze pentru a nu o reabilita. Mai mult, doi primari au și solicitat, la un moment dat, declasarea ca monument istoric, pentru a o demola. Din fericire, nu au reușit, dar această bijuteria arhitecturală nu trebuie lăsată în mizerie ci redată comunității.

Campania noastră civică a început cu o serie de acțiuni simple:  

  1. Am demarat o strângere de semnături online pentru salvarea clădirii - peste 1100 de gălățeni au semnat deja. Semnează și tu!
  2. Am depus o cerere la Direcția Județeană de Cultură și am lămurit statutul de monument istoric, printr-un răspuns oficial. Detalii aici
  3. Am solicitat, conform Legii 544/2001, pentru liberul acces la informații, ca Primăria Galați să ne comunice motivele pentru care clădirea a ajuns în starea de abandon actuală, persoanele responsabile și procedurile necesare pentru a o salva. Cererea este disponibilă aici.
  4. Am amplasat bannere de conștientizare pe clădire și continuăm campania, cu ajutorul presei locale și altor voluntari.

Am depus petiția la Primăria Galați și sesizări cu privire la starea clădirii la Direcția de Sănătate Publică, Ministerul CulturiiGarda de Mediu, Direcția Județeană de Cultură și Inspectoratul de Stat în Construcții. În urma sesizărilor noastre, Primăria Galați a fost obligată să ia unele măsuri pentru a introduce în siguranță monumentul istoric.

Puteți găsi detalii cu privire la răspunsurile primite aici, aici și aici.

La somațiile instituțiilor sesizate de noi, Primăria a fost forțată să întreprindă o serie de acțiuni. 

Aceste acțiuni au fost prezentate și în presa locală, în cotidianul Viața liberă în cadrul acestui articol.

Totuși, legea 422 prevede responsabilități clare pentru proprietarii de monumente istorice, respectiv unități administrativ-teritoriale, mai precis obligația acestora de a asigura paza, de a introduce în conservare, de a reabilita și de a pune în valoare monumentele istorice, conform art. 36, alin.1, art. 6, alin.1

Deoarece Primăria Galați nu a luat măsurile complete, am deschis o acțiune în justiție, pentru a obliga autoritățile locale să respecte legea monumentelor istorice.


De asemenea, un membru PACT pentru Galați a susținut cauza salvării Palatului Simion Gheorghiu chiar în ședința de buget a Consiliului Local al Municipiului Galați, pentru anul 2020. 

În paralel, am demarat strângerea de semnături pentru a depune o inițiativă cetățenească. Textul acesteia poate fi consultat accesând linkul de mai jos:

INIȚIATIVĂ CETĂȚENEASCĂ


Scriitorul și dramaturgul gălățean Victor Cilincă s-a alăturat efortului nostru de a reda această clădire emblematică cetățenilor și de a promova valorosul patrimoniu cultural local.

Vă rugăm și pe dumneavoastră să susțineți campania de salvare a Palatului Simion Gheorghiu. Puteți face acest lucru semnând petiția noastră. Un pactist vă va contacta pentru a ne acorda și semnătura olografă, conform legislației inițiativei cetățenești.

SEMNEZ!

Campania continuă în următoarea perioadă, până când vom vedea că Primăria a demarat lucrările de reabilitare.


Între timp, seara, proiectăm mesajul nostru pe clădirea monument istoric pentru ca tot mai mulți gălățeni să se alăture efortului de salvare a patrimoniului istoric local.

Salvați Palatul Simion Gheorghiu!

Avem nevoie și de susținerea ta!

Noi suntem pactiștii și aici găsiți proiectele noastre. Noi, ne-am propus să aducem înapoi cheful de a locui aici, la Galați. Dar nu vom face acest lucru doar noi. Avem nevoie și de dumneavoastră, de voi, pentru a reuși nu numai să implementăm proiectele noastre civice, ci și să le ducem în Consiliul Local, în Consiliul Județean și să propunem și altele. Pentru aceasta, vom avea o listă de nominalizări, la alegerile locale. Iar această listă trebuie susținută la vot. Avem nevoie de susținerea voastră. Haideți în echipă! Înscrie-te pe lista de susținători PACT pentru Galați. Alege să susții echipa PACT pentru Galați, la alegerile locale, pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.


 


Opinia ta este importantă. Adaugă un răspuns.

Te rugăm să verifici căsuța de e-mail pentru instrucțiuni cu privire la activarea contului.