Construirea unui campus tehnologic integrat

Am introdus în Consiliul Local propunerea de introducere a construirii unui Campus tehnologic integrat cu institut de cercetare tehnologică în „Strategia de dezvoltare teritorială zonală periurbană/metropolitană şi Detaliere Plan de Acţiune, Programe şi Proiecte teritoriale şi Indicatori de monitorizare privind Zona Urbană Funcţională a municipiului Galaţi." 

Campusbun.jpg

Data inițierii

Am susținut proiectul sub formă de amendament depus la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 28 martie 2022, având numărul de înregistrare 64687.


Statusul proiectului

Amendamentul a fost supus la vot și respins de Primarul Pucheanu și de majoritatea PSD din Consiliul Local al Municipiului Galați.

Pașii următori: introducerea unui proiect de hotărâre de Consiliu Local de sine stătător, presiune publică, implementarea proiectului în anul 2024, după obținerea majorității în Consiliul Local al Municipiului Galați. 


Descrierea proiectului

Galațiul este cunoscut ca un oraș în care veniturile provin în special din două industrii: industria siderurgică și industria navală. Pe parcursul ultimilor zeci de ani însă, un număr tot mai mic de locuitori ai orașului au rămas angajați în aceste industrii (sub 25% față de numărul de angajaților din aceleași domenii din anul 1990). Din păcate, această situație nu a fost dublată de măsuri din partea autorităților locale cu privire la găsirea de soluții pentru încurajarea  dezvoltării altor ramuri tehnologice pe teritoriul municipiului Galați, care să poată califica și absorbi forța de muncă disponibilă în această zonă, sau chiar mai mult, să atragă forță de muncă din alte zone ale țării. Pentru a remedia această situație actuală este necesară includerea în «Strategia de dezvoltare teritorială zonală periurbană/ metropolitană şi Detaliere Plan de Acţiune, Programe şi Proiecte teritoriale şi Indicatori de monitorizare privind Zona Urbană Funcţională a municipiului Galaţi» a construirii unui Campus tehnologic integrat cu institut de cercetare tehnologică.

Înființarea unui campus tehnologic.  Domenii precum IT, naval, științe exacte, chimie alimentară, etc. dețin potențialul de a crea peste 10.000 de locuri de muncă de calificare superioară. În prezent, la Galați, își derulează activitatea în jur de 5.000 de angajați cu studii superioare în aceste domenii. Campusul tehnologic va  oferi sedii la prețuri preferențiale sau chiar gratuit unor companii internaționale sau multinaționale. Prețurile preferențiale sau gratuitățile vor fi acordate în funcție de: 

 

  • numărul de angajați
  • investiții în laboratoare și săli de studiu private destinate învățământului tehnologic în sistem dual
  • asigurarea de programe de școlarizare în sistem dual pentru tinerii din Galați

 

Suprafața pe care urmează să se construiască acest campus tehnologic: 100.000 mp ( 10 ha) disponibile în Cartierul Dimitrie Cantemir. Astfel acest Campus Tehnologic ar fi și un catalizator al dezvoltării unui cartier de tineri în acea zonă.

Înființarea unui Institut de cercetare tehnologică la Galați. Scopul acestui Institut de cercetare tehnologică este de a asigura un sprijin instituţional şi administrativ adecvat, de nivel occidental, pentru cercetători care caută afiliere în vederea finanțării proiectelor pe care le derulează. Aceștia vor beneficia de asistență în vederea obținerii de granturi din surse guvernamentale, europene sau private. Obținerea de rezultate care să ajungă într-o fază de publicare în publicațiile științifice relevante presupune investiții pe termen lung. Aceste  investiții includ crearea și întreținerea de facilități experimentale (aparatură, laboratoare), de documentare, cunoștințe și competențe care trebuie angrenate.


Textul integral al amendamentului poate fi consultat aici.

Avem nevoie și de susținerea ta!

Noi suntem pactiștii și aici găsiți proiectele noastre. Noi, ne-am propus să aducem înapoi cheful de a locui aici, la Galați. Dar nu vom face acest lucru doar noi. Avem nevoie și de dumneavoastră, de voi, pentru a reuși nu numai să implementăm proiectele noastre civice, ci și să le ducem în Consiliul Local, în Consiliul Județean și să propunem și altele. Pentru aceasta, vom avea o listă de nominalizări, la alegerile locale. Iar această listă trebuie susținută la vot. Avem nevoie de susținerea voastră. Haideți în echipă! Înscrie-te pe lista de susținători PACT pentru Galați. Alege să susții echipa PACT pentru Galați, la alegerile locale, pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.


 


Se afișează 1 răspuns

Te rugăm să verifici căsuța de e-mail pentru instrucțiuni cu privire la activarea contului.