Săli de sport în școli

Am introdus în Consiliul Local propunerea de includere a strategiei de construcție săli de sport afiliate unităților școlare din Municipiul Galati în cadrul „Strategiei de dezvoltare teritorială zonală periurbană/metropolitană şi Detaliere Plan de Acţiune, Programe şi Proiecte teritoriale şi Indicatori de monitorizare privind Zona Urbană Funcţională a municipiului Galaţi”.

Sportbun.jpg

 

Data inițierii

Am susținut proiectul sub formă de amendament depus la la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 28 martie 2022, având numărul de înregistrare 64672.


Statusul proiectului

Amendamentul a fost supus la vot și respins de Primarul Pucheanu și de majoritatea PSD din Consiliul Local al Municipiului Galați.

Pașii următori: introducerea unui proiect de hotărâre de Consiliu Local de sine stătător, presiune publică, implementarea proiectului în anul 2024, după obținerea majorității în Consiliul Local al Municipiului Galați. 


Descrierea proiectului

În Municipiul Galați, maxim 20% din unitățile școlare primare și gimnaziale dețin o sală de sport acoperită, suficient de spațioasă și dotată cu echipamente necesare desfășurării de activități sportive de către elevi. Multe dintre ele, au reconfigurat o sală de clasă mai spațioasă pentru a acomoda activități sportive, dar într-un cadru neconform, în maxim 90 mp. În cazul unităților preșcolare situația este și mai gravă, neexistând săli de sport. 

Sănătatea și productivitatea minții sunt intim legate de sănătatea trupului.  Numeroase studii ştiinţifice au arătat că starea generală a corpului, un nivel corespunzător de activitate fizică, de hrană şi de somn duc la o creştere exponenţială a performanțelor în învăţare. De asemenea, conform unui studiu OMS din 2019, fiecare copil ar avea nevoie de cel puțin o oră de activitate sportivă pe zi pentru a se dezvolta armonios și sănătos. Alte studii au arătat că practicarea sportului are numeroase beneficii, dintre care amintim creșterea densității oaselor / prevenirea osteoporozei, reducerea riscului de infarct prin creșterea lipoproteinei HDL în sânge (Armstrong et al 1994). Mai mult, practicarea sportului are un puternic impact psihic pozitiv și ajută la socializarea corectă a tinerilor. Considerăm că încurajarea sportului de masă este o prioritate absolută în condițiile creșterii exponențiale a prevalenței obezității la tineri în ultimii ani.

Acest fenomen are mai multe cauze. Una dintre ele este lipsa unei educaţii pentru o alimentaţie sănătoasă în familie şi tendinţa de a se hrăni nesănătos prin achiziţionarea unor produse nerecomandate, dar uşor accesibile în vecinătatea spaţiilor şcolare (energizante, băuturi foarte bogate în zahăr, alimente bogate în carbohidraţi şi grăsimi etc). Cealaltă cauză prevalentă este sedentarismul infantil, lipsa educației cu privire la importanța practicării sportului și lipsa infrastructurii școlare și preșcolare necesare bunei desfășurări a orelor de educație fizică.  https://www.mediafax.ro/social/ziua-mondiala-a-obezitatii-unul-din-4-copii-si-50-din-adultii-din-romania-sunt-supraponderali-sau-obezi-19943463

Ţinând cont de argumentele prezentate mai sus, este crucial ca administraţia locală să includă în Strategia de dezvoltare teritorială zonală periurbană/ metropolitană şi Detaliere Plan de Acţiune, Programe şi Proiecte teritoriale şi Indicatori de monitorizare privind Zona Urbană Funcţională a municipiului Galaţi» obiectivul de a construi câte o sală de sport afiliată fiecărei unităţi şcolare care nu are o sală de sport modernă în anii următori, întrucât asigurarea unei baze solide pentru practicarea sportului este un factor fundamental în asigurarea performanţelor şcolare şi în construcţia stării de bine atât de necesare în interiorul unităţilor şcolare. Susţinerea în cadrul strategiei a acestui obiectiv ar asigura administraţiei gălăţene vizibilitate naţională şi statutul de promotor de bune practici. De asemenea, ar contribui la îmbunătăţirea a numeroşi parametri legaţi de practica educaţională întrucât putem previziona reducerea abandonului şcolar (în special în cazul unităţilor de mare risc), ar spori coeziunea instituţională şi socială şi cel mai probabil, pe termen lung ar duce şi la creşterea atractivităţii locuirii la nivelul municipiului Galaţi. 


Textul integral al amendamentului poate fi consultat aici.

Avem nevoie și de susținerea ta!

Noi suntem pactiștii și aici găsiți proiectele noastre. Noi, ne-am propus să aducem înapoi cheful de a locui aici, la Galați. Dar nu vom face acest lucru doar noi. Avem nevoie și de dumneavoastră, de voi, pentru a reuși nu numai să implementăm proiectele noastre civice, ci și să le ducem în Consiliul Local, în Consiliul Județean și să propunem și altele. Pentru aceasta, vom avea o listă de nominalizări, la alegerile locale. Iar această listă trebuie susținută la vot. Avem nevoie de susținerea voastră. Haideți în echipă! Înscrie-te pe lista de susținători PACT pentru Galați. Alege să susții echipa PACT pentru Galați, la alegerile locale, pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.


 


Se afișează 1 răspuns

Te rugăm să verifici căsuța de e-mail pentru instrucțiuni cu privire la activarea contului.