Traseu cultural în Cimitirul Eternitatea

UPDATE:  În data de 31 ianuarie 2023, consilierii locali PACT pentru Galați, Doru Căstăian și Gregor Teodorescu, au depus un amendament la proiectul de buget al Municipiului Galați pentru a include în acesta achiziția și montarea, în Cimitirul Eternitatea, a 20 de totemuri informative în scopul semnalizării monumentelor funerare ale personalităților marcante din istoria Galațiului. Amendamentul a fost adoptat în unanimitate.

În data de 29 iunie 2022, în cadrul ședinței de Consiliu Local, a fost supus la vot proiectul de creare a unui traseu cultural de interes național în Cimitirul Eternitatea. Consilierul local PACT pentru Galați, Doru Căstăian, a susținut proiectul și a explicat rolul său, dar PSD a respins proiectul la vot.

Cunoașterea trecutului unei comunități este cel puțin la fel de importantă ca prezentul sau viitorul acesteia. Fără cunoașterea și aprecierea istoriei locale, comunitatea noastră nu va putea redescoperi ethosul pierdut al Galațiului. Memoria locală este păstrată inclusiv prin intermediul monumentelor funerare din cel mai vechi cimitir al Galațiului, cimitirul Eternitatea. 

Data inițierii

Acest proiect de hotărâre a fost înregistrat la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 17 decembrie 2021, având numărul de înregistrare 264455.


Statusul proiectului

Aprobat

La data de 31.01.2023, proiectul a fost redepus, sub formă de amendament la proiectul de buget pe anul 2023 și adoptat în unanimitate. Amendamentul poate fi consultat aici

La data de 29.06.2022, proiectul a fost supus la vot și respins de consilierii locali PSD.

La data de 19.05.2022, a fost emis raport de specialitate cu nr. 103615, ce poate fi consultat aici.

Blocat de către Primarul Municipiului Galați prin încălcarea articolului 136 din Codul Administrativ.

Din acest motiv, am depus o plângere prealabilă cu numărul 69523/01.04.2022 la Primăria Municipiului Galați care poate fi accesată aici


Acțiune în justiție demarată

DA, împotriva Primarului Municipiului Galați pentru blocarea abuzivă a inițiativei noastre. 

La data de 22 decembrie 2022, PACT pentru Galați renunță la procesul în instanță


Descrierea proiectului

Există multe cimitire istorice din România și din Europa (Cimitirul Piraților de la Sulina, Cimitirul vesel de la Săpânța, Cimitirul Bellu - București, Cimitirul Eternitatea Iași, Cimitirul Pere Lachaise din Paris etc.), care fac parte din circuitul turistic și cultural al zonelor respective.

Puțină lume știe faptul că personalități care au schimbat cursul istoriei europene sunt înmormântați la cimitirul Eternitatea din Galați, martore fiind monumente istorice reprezentative. Macsai Anton, Charles Cunningham, August Dall Orso, Ferdinando și Vincenzo Fanciotti sunt doar câțiva din ei, alături de eroi ai războaielor mondiale și ai Revoluției din 1989. În prezent, aceste câteva monumente funerare ale unor personalități marcante ale istoriei comunității gălățene zac într-o stare deplorabilă de abandon, acoperite de deșeuri și uitate complet. Aceste monumente, ridicate în memoria unor oameni care au marcat pozitiv istoria Galațiului, trebuie onorate și promovate, atât datorită valorii lor simbolice, cât și arhitecturale. Prin urmare, propunem marcarea și semnalizarea unui traseu turistic cultural de interes public naţional în Cimitirul Eternitatea Galați, al cărui scop ar fi cinstirea memoriei personalităților care odihnesc în acel loc, precum și expunerea istoriei Galațiului în fața gălățenilor.


Textul integral al proiectului de Hotărâre de Consiliu Local poate fi consultat aici.

Avem nevoie și de susținerea ta!

Noi suntem pactiștii și aici găsiți proiectele noastre. Noi, ne-am propus să aducem înapoi cheful de a locui aici, la Galați. Dar nu vom face acest lucru doar noi. Avem nevoie și de dumneavoastră, de voi, pentru a reuși nu numai să implementăm proiectele noastre civice, ci și să le ducem în Consiliul Local, în Consiliul Județean și să propunem și altele. Pentru aceasta, vom avea o listă de nominalizări, la alegerile locale. Iar această listă trebuie susținută la vot. Avem nevoie de susținerea voastră. Haideți în echipă! Înscrie-te pe lista de susținători PACT pentru Galați. Alege să susții echipa PACT pentru Galați, la alegerile locale, pentru Consiliul Local și Consiliul Județean.


 


Se afișează 1 răspuns

Te rugăm să verifici căsuța de e-mail pentru instrucțiuni cu privire la activarea contului.