Reabilitarea centrului istoric


Principiul cartierului cultural

Fiecare oraș are un „cartier cultural”, o zona plină de istorie, acolo unde clădirile, străzile și oamenii spun povestea acelui loc.

Principiul economic: Cartierul cultural este mereu un motor economic al unui oraș, datorită multitudinii de afaceri locale care se dezvoltă acolo și locurilor de muncă disponibile. De asemenea, proprietățile din cartierul cultural se valorizează pe piața imobiliară iar astfel capitalul intră în oraș și dezvoltă alte zone imobiliare rezidențiale - apare deci un efect de radiere. Nu în ultimul rând, cartierul cultural are o viață economică vibrantă deoarece spațiile de aici sunt cele mai ofertante pentru afaceri, profesii liberale și alte activități economice, concentrând și capacitând astfel resurse financiare și producând prosperitate de jur împrejurul său.

Principiul permeabilității filtrate: Cartierul cultural este, în același timp, un spațiu de promenadă și pentru plimbări cu bicicleta. Aici se concentrează restaurante, cafenele, teatre, alte facilități de petrecere a timpului liber, precum și hoteluri și catering. De aceea, localnicii ies la promenadă în cartierul cultural, care devine pietonal. Acest lucru înseamnă că există mai multe tipuri de străzi:

  • Străzi cu permeabilitate filtrată - străzile mai mari, unde în timpul săptămânii circulă autoturisme iar în weekend doar pietonii și transportul în comun în unele cazuri. Potențial pentru străzi cu permeabilitate filtrată au străzile Domnească, Bălcescu, Gării și Alexandru Ioan cuza.
  • Străzi cul-de-sac - străzi în general rezidențiale, care pot fi accesibile doar dintr-un capăt de autoturisme (în general riveranii) și din ambele capete de pietoni. Potențial pentru a deveni străzi cul-de-sac sunt străzi precum Lugoj, Fraternității, Egalității dar și străzi din valea orașului și zona port.
  • Străzi pietonale permanent - în general străduțele mici, unde au acces auto doar riveranii și rezidenții. Potențial pentru a deveni pietonale au străzile Mavramol, Iancu Fotea, Universității, Aleea Trandafirilor, Eroilor, Culturii, Episcop Melchisedec Ștefănescu, Mihai Bravu sau Nicolae Gamulea.

Principiul identitar: Cartierul cultural este locul unde stă scrisă istoria acelui oraș. Acolo sunt clădirile vechi, muzeele, locurile vizitate de turiști și destinația unde profesorii își duc elevii pentru a-i învăța istoria locului. În jurul cartierului cultural se dezvoltă turismul iar oamenii devin conștienți de identitatea orașului lor și se îndrăgostesc de el.

Cartierul Cultural al Galațiului este reprezentat de Străzile Bălcescu, Domnească, Mihai Bravu și Alexandru Ioan Cuza plus adiacentele acestora, la care se adaugă cele 7 vaduri care coboară spre valea orașului precum și cartierul port.

Pentru a promova și pentru a reconstrui cartierul cultural al orașului nostru, avem nevoie de implementarea unor recomandări urbanistice specifice și redesenarea zonei de protecție istorică, așa cum propunem și AICI.

De asemenea, este necesar un set de măsuri pentru reabilitarea clădirilor istorice și pentru recondiționarea elementelor identitare din această zonă. Măsurile prezentate mai jos sunt bazate pe cercetare academică și își au rădăcina în teze de doctorat ce studiază istoria locală gălățeană la Universitatea Dunărea de Jos și nu numai, precum și pe expertiza a peste 60 de specialiști în diverse domenii din Galați, care au contribuit cu idei, în cadrul evenimentului Galathon.

MĂSURI

OBIECTIV NR. 1

Creșterea atractivității urbane și a obiectivelor cu magnetism urban:

Pe strada Domnească, Bălcescu, Mihai Bravu și adiacente există obiective arhitecturale identitare sau de timp liber care pot primi diverse funcții, precum: 


OBIECTIV NR. 2

Creșterea magnetismului Cartierului Cultural pentru tineri și copii și atragerea acestora în zona urbană a centrului istoric, prin dezvoltarea diplomației internaționale culturale


OBIECTIV NR. 3

Reamenajare urbană pentru creșterea vadului comercial și a traficului pietonal.

  • Pavarea cu granit (pavaj cubic) a străzii Domnească între intersecția cu Str. Maior Iancu Fotea și intersecția cu Str. Vasile Alecsandri, a străzii Nicolae Bălcescu, Gării între intersecția cu Str. Mihai Bravu și Str. Nicolae Bălcescu, Alexandru Ioan Cuza integral și Mihai Bravu integral.
  • Reabilitarea rețelelor de utilități și realizarea de canalizări pentru cabluri, precum și înlocuirea iluminatului public și mobilierului urban cu unele cu design retro.
  • Mobilarea străzii Domnească cu piesele istorice reprezentative pentru istoria locală: sarcofagele, pietrele tombale, vasele descoperite în siturile arheologice și disponibile în inventarul Muzeului de Istorie „Paul Păltânea” Galați.

OBIECTIV NR. 4

Amenajarea a 6 noi piețe pentru organizarea de evenimente publice și adunări 


OBIECTIV NR. 5

Reabilitarea tuturor clădirilor proprietate publică, în vederea creșterii atractivității zonei urbane.

  • Introducerea tuturor clădirilor cu arhitectură identitară în zona de protecție istorică, prin Hotărâre de Consiliu Local.
  • Restaurarea tuturor clădirilor care reprezintă sedii de instituții.
  • Schimbarea destinației clădirilor istorice cu destinație „locuință” în „clădire cu destinație comercială” și închirierea acestora către firme private, cu condiția consolidării și restaurării pe cheltuiala chiriașului, și deducerea valorii lucrărilor din chirie sau chirie zero până la concurența sumei investite în restaurare.

OBIECTIV NR. 6

Reabilitarea tuturor clădirilor proprietate privată, în vederea creșterii atractivității zonei urbane

  • Adoptarea unui program pentru sprijinirea proprietarilor de case istorice pentru restaurarea acestora după modelul de succes implementat de Primăria Oradea. Acesta poate fi consultat AICI.
  • Semnarea unui parteneriat cu cel puțin trei instituții financiare, pentru acordarea de garanții municipale și dobândă subvenționată, pentru credite de reabilitare a patrimoniului istoric, de către privați și acordarea de facilități la impozitul pe proprietate către cei care contractează astfel de credite.
  • Implementarea impozitului de 500% pentru proprietarii de rea-credință, care afectează proprietățile vecine prin abandonarea și lăsarea în stare de pieire a proprietăților.
  • Proiectarea, avizarea și autorizarea lucrărilor de restaurare în regim accelerat.

OBIECTIV NR. 7

Reproiectarea mobilității și transportului în comun, pentru creșterea accesibilității centrului istoric

  • Înlocuirea transportului în comun greu (troleibuze) pe Strada Domnească cu microbuze electrice, eventual autonome, cu deplasare între Centrul Civic și Parcul Carol (C.F.R.)
  • Instituirea transportului gratuit spre / dinspre centrul istoric.
  • Construirea unui pasaj auto de subtraversare la intersecția străzilor Domnească și Basarabiei.
  • Construirea unui terminal de transport multimodal la intersecția străzilor Mihai Bravu și Basarabiei, pentru accesibilitate din zona Gării.
  • Amenajarea unei parcări subterane în zona actualului Parc al Eroilor, viitoare Piață a Revoluției.

OBIECTIV NR. 8

Promovarea turismului local

  • Montarea de plăcuțe de identificare pentru toate imobilele din zona protejată (incluzând coduri QR).
  • Construirea bazei de date istorice, conținând documentarea bază a ofertei turistice prezentate.
  • Construirea unei oferte de tururi ghidate pietonale și cu autocar în centrul istoric:
    • Turul celor 6 Palate
    • Turul Bisericilor Istorice: Biserica Precista, Biserica Catolică, Templul Meseriașilor, Biserica Vovidenia, Catedrala Episcopală
    • Turul Consulatelor Internaționale: Consulatul turcesc, Consulatul spaniol, Consulatul portughez, Comunitatea greacă
    • Turul cu autocar: Istoria vechiului Galatz: Castrul Roman, Cavoul Roman, Poarta Turcească, Muzeul Navigației, Muzeul Antreprenoriatului, Muzeul Comunismului
    • Tur pe bicicletă: Muzeul de Științe ale Naturii, Faleză - Tabăra de Sculptură, Domnească - Piețele publice, Parc Rizer - Muzeul de artă Contemporană.
  • Amenajarea unui port turistic destinat acostării vapoarelor de croazieră.
  • Administrarea unui site de promovare a Galațiului în limba engleză, japoneză și toate celelalte limbi europene.
  • Prezentarea ofertei turistice către companiile tur-operatoare riverane Dunării

OBIECTIV NR. 9

Promovarea antreprenoriatului local

  • Încurajarea afacerilor din domeniul HORECA în zona Cartierului Cultural, prin autorizarea teraselor stradale.
  • Acordarea de facilități fiscale locale afacerilor HORECA ce decid deschiderea de puncte de lucru în zona Cartierului Cultural.
  • Propunerea de PUZ-uri specifice și de regulamente urbanistice diverse

Opinia ta e foarte importantă. Scrie și tu un răspuns.

Cum ai caracteriza această idee?
Te rugăm să verifici căsuța de e-mail pentru instrucțiuni cu privire la activarea contului.